Američka vojna obavještajna služba: Putin više ne može postići svoj cilj u Ukrajini

Neuspjesi ruske vojske i njihovi sve tanji resursi u Ukrajini pokazuju da snage Rusije više nisu sposobne postići početne ciljeve invazije predsjednika Vladimira Putina sudeći po trenutačnoj situaciji, rekao je šef obavještajne službe Pentagona. “Upravo dolazimo do točke u kojoj mislim da će Putin morati revidirati koji su uopće njegovi ciljevi za ovu operaciju”, rekao je general-pukovnik Scott Berrier, direktor Obavještajne agencije obrane, prenosi Al Jazeera.

“Sada je prilično jasno da on neće moći učiniti ono što je isprva namjeravao”, tvrdi prvi obavještajac Pentagona. Ruske snage pretrpjele su velike neuspjehe od pokretanja ukrajinske protuofenzive prošlog tjedna, koja je prisilila moskovske trupe da se povuku s velikih dijelova sjeveroistoka Ukrajine. “Rusi su planirali okupaciju, ne nužno invaziju i to ih je unazadilo”, rekao je Berrier, navodeći kao dokaz dosadašnju Putinovu nevoljkost da u potpunosti mobilizira ruske snage kako bi uključio više ljudstva u borbu.

S druge strane, američki predsjednik Joe Biden i drugi dužnosnici administracije oprezni su oko toga da najnovije povlačenje Rusije već nazovu ukrajinskom pobjedom ili prekretnicom u ratu, a analitičari upozoravaju da je nemoguće procijeniti daljnji tijek sukoba. No, obavještajac iz Pentagona je konkretniji: “Dolazimo do točke odluke”, rekao je Berrier o Putinu. “Kakva će ta odluka Putina o daljnjim ciljevima biti, ne znamo. Ali to će uvelike utjecati na trajanje ovog sukoba”.

Zamjenik direktora CIA-e David Cohen rekao je da se Putinova “sklonost riziku” ne smije podcijeniti. “Mislim da ne bismo trebali podcijeniti Putinovu privrženost njegovom izvornom planu, a to je bila kontrola Ukrajine. Mislim da nismo vidjeli dovoljno dokaza da vjerujemo da je on odustao od tog cilja”.

Odvojeno, na samitu Šangajske organizacije za suradnju u petak u Uzbekistanu, Putin je obećao da će nastaviti sa svojim napadom na Ukrajinu i upozorio da bi Moskva mogla pojačati udare na infrastrukturu zemlje ako ukrajinske snage gađaju objekte u Rusiji. Putin je rekao da je “oslobađanje” cijele ukrajinske regije istočnog Donbasa glavni vojni cilj Rusije i da ne vidi potrebu za njegovom revizijom. “Ne žuri nam se”, rekao je ruski čelnik.

Američki vojni dužnosnici rekli su u petak da će Ukrajini biti isporučena dva nova raketna sustava zemlja-zrak i protutopnički radari (NASAMS). Bijela kuća priopćila je da je to 21. put da je Pentagon poslao oružje i drugu opremu u Ukrajinu. Govoreći u utorak, američki general Ryder je rekao da zapadno oružje i zalihe igraju ulogu u uspjehu trenutne ukrajinske protuofenzive. Prema Ryderovim riječima, američki dužnosnici i njihove kolege iz gotovo 50 zemalja obećali su da će nastaviti lanac opskrbe oružjem za Ukrajinu te da će također povećati pomoć za srednjoročnu i dugoročnu obranu Ukrajine. Visoki obrambeni dužnosnik rekao je novinarima da je NASAMS namijenjen pomoći Ukrajini da se makne od korištenja sustava protuzračne obrane iz sovjetske ere koji, osim što su dobro poznati Rusima, moraju se popravljati rezervnim dijelovima koje je teško nabaviti na Zapadu.





Komentari

komentar

You may also like