Američka vojska će dobiti 110 naprednih raketa PrSM u 2022.

Američka vojska je zatražila 166 milijuna dolara u fiskalnoj godini 2022. za 110 komada PrSM (Precision Strike) projektila sljedeće generacije. Riječ je o vrlo preciznim navođenim projektilima zemlja-zemlja, prenosi Defense Blog.

Prema zahtjevu vojske, novi projektil ima maksimalni domet od 499 km. Lansirna rampa (LPMC) sadrži dvije rakete PrSM i bit će kompatibilna i montirana na oklopna vozila M270A2 i M142 HIMARS. PrSM će zamijeniti stariju verziju ATACMS projektila. Bit će tanji, pa će lansirna rampa i vozilo, moć ponijeti dva ovakva projektila. Ideja je da će nakon 2023., vojska krenuti u proširivanje dometa projektila do 800 km. Prednost ovih projektila, prema navodima proizvođača, jest niža cijena, jednostavnost korištenja i brza mogućnost dopremanja na bojište.

Starija verzija ATACMS projektila, deblja i manje precizna, u upotrebi je od 1991. i bila je korištena u Iraku i Afganistanu. Osim SAD-a, neku od starijih inačica posjeduju Grčka, Turska i Južna Koreja.

Program razvoja PrSM-a započeo je kao natjecanje između Lockheeda i Raytheona, ali je Lockheed ipak dobio natječaj i preuzeo proizvodnju početkom 2020.

 

Komentari

komentar





You may also like