Američka vojska dobiva pristup dodatnim bazama u Grčkoj

Sporazum o međusobnoj obrambenoj suradnji između SAD-a i Grčke koji je grčki parlament ratificirao u četvrtak navečer omogućit će američkoj vojsci pristup, uz onu kojom trenutno upravlja, još trima bazama u Grčkoj, izvještava Anadolu Agency.

Kroz sporazum koji je potpisan u listopadu 2021. u Washingtonu, dvije zemlje nastoje produbiti i proširiti svoju obrambenu suradnju. To će američkoj vojsci dopustiti korištenje vojarne Georgula u središnjoj grčkoj pokrajini Volos, poligon za obuku Litochoro i vojarni u sjeveroistočnom lučkom gradu Alexandroupoliju. Osim toga, SAD od 1969. godine upravlja pomorskom bazom u zaljevu Souda na Kreti.

Grčko-američki Sporazum o međusobnoj obrani i suradnji, prvi put potpisan 1990. godine, obnavljan je u uzastopnim razdobljima, s posljednjim produženjem 2019. godine. Prethodno je bio podvrgnut godišnjoj obnovi, ali je izmjenama dopušteno produljenje za još pet godina.

Tijekom burne rasprave na plenarnoj sjednici parlamenta o sporazumu, čelnik glavne oporbene stranke SYRIZA Alexis Tsipras optužio je vladu da je sve dala SAD-u, a da nije primila ništa bitno. Također je istaknuo da je vlada napustila desetljećima stara načela grčke vanjske politike koja su vodila računa o regionalnoj i globalnoj ravnoteži i učinila Grčku “istaknutom zemljom NATO-a”.

Također, govoreći na sjednici, čelnik Komunističke partije Grčke Dimitris Koutsoumpas rekao je da sporazum neće zaštititi Grčku u slučaju oružanog sukoba s Turskom. Sjedinjene Države zainteresirane su samo za osiguranje kohezije u jugoistočnom krilu NATO-a, naglasio je, dodajući da sporazum pretvara zemlju u ogromnu vojnu bazu za NATO i SAD. Parlament je na kraju ratificirao sporazum sa 181 glasom za i 119 protiv.

Komentari

komentar





You may also like