Američka vojska uspjela oboriti dron novim laserskim oružjem

Američka mornarica oborila je dron metu koji je simulirao krstareći projektil koji se kretao ispod brzine zvuka koristeći električno visokoenergetsko lasersko oružje u prvoj demonstraciji te vrste, piše The Defense Post.

Kopnena laserska obrana (LLD) “pogodila je dron u letu, ispalivši visokoenergetsku zraku nevidljivu golim okom”, uzrokujući njegov pad, objasnio je Ured za pomorska istraživanja (ONR). Ovaj novi sustav tvrtke Lockheed Martin “može se suprotstaviti dronovima i brzim napadačkim plovilima te pratiti, identificirati i provoditi procjenu štete u borbi putem svog teleskopa visoke razlučivosti”. Mornarica je 2020. dodijelila Lockheedu ugovor o prototipu LLD-a vrijedan 22 milijuna dolara koji uključuje “integraciju, demonstraciju, testiranje i rad sustava”.

“LLD je primjer onoga što vrlo napredni laserski sustav može učiniti kako bi poništio prijetnje pomorskim snagama”, rekao je David Kiel, bivši kapetan američke mornarice koji je sada vodio testiranje u odjelu ONR-a. “Kontinuirano se trudimo, kako u ONR-u, tako i u drugim odjelima mornarice, da nastavimo nadograđivati ​​ovakva oružja u  bliskoj budućnosti”, tvrdi.

Do ovog testiranja je došlo nekoliko mjeseci nakon što je mornarica ispalila snop iz laserskog oružja snage 150 kilovata s amfibijskog transportnog broda USS Portland. Tada testirani “Solid State Laser – Demonstrator” je sustav laserskog oružja pet puta snažniji od Northrop Grummanovog AN/SEQ-3 laserskog oružja instaliranog na USS Ponce prije sedam godina. Također je više nego dvostruko jači od 60-kilovatnog HELIOS sustava kojeg mornarica planirala uskoro staviti na razarač Arleigh Burke Flight IIA. Osim američke vojske, malo koja druga vojska radi na razvoju ove vrste oružja. Osim što je skupo, performanse ovakvog tipa oružja jako opadaju ovisno o vremenskim uvjetima kao što su vlaga, magla, kiša, prašina, snijeg….

Komentari

komentar





You may also like