Američka vojska napušta Afganistan, ali ulaze kineske investicije

Američka vojska i ostale NATO trupe užurbano napuštaju Afganistan i čini se da će otići i prije 11.9., roka kojeg su najavili.

No, Afganistan, zemlja na iznimno važnom geostrateškom položaju i zemlja bogata rudama i mineralima, neće ostati sama. Kina sve ozbiljnije “baca oko” na ovu zemlju i sve asertivnije pokušava uspostaviti utjecaj te izgraditi svoju infrastrukturu. Do sada im je to bilo otežano zbog utjecaja Washingtona na vladu u Kabulu, ali i taj utjecaj je sve slabiji.

Kina Afganistan doživljava kao iznimno bitnu rutu za geopolitički projekt “Pojas i put” (BRI). Anonimni izvor je za The Daily Beast rekao kako Peking s vladom u Kabulu dogovara projekt “Kinesko-pakistanski ekonomski koridor” (CPEC) vrijedan 62 milijarde dolara koji uključuje autoceste, željezničke pruge i cjevovode između Pakistana, Afganistana i Kine. Kineski glasnogovornik Zhao Lijian je potvrdio da Kina pregovara s još jednom državom o uključenju u CPEC.

Još konkretnije, Peking i Kabul trenutno pregovaraju o autocesti između Peshawara i Kabula. Peshawar je grad u Pakistanu koji se nalazi na planiranom trgovačkom putu Kine. Tom autocestom bi Afganistan de facto ušao kineski u BRI.

Pojas i put je projekt koji bi trebao osnažiti globalni utjecaj Kine i s vremenom je postaviti na čvrstu poziciju ekonomski najjače sile u svijetu. Vrijedi oko 4 bilijarde dolara, a protezat će se kroz 60 država. Afganistan je bitan jer povezuje Europu, centralnu Aziju i Srednji Istok.

Još jedan dokaz da Kina ozbiljno računa na Afganistan je izgradnja zrakoplovne luke Taxkorgan na visoravni Pamir u regiji Xinjiang koja graniči s Afganistanom. Osim toga, Kina gradi morsku luku u Gwadaru u pakistanskoj regiji Balochistan, koja će također biti bitna luka u CPEC ruti.





No, Kina ne pregovara samo sa službenom vladom u Kabulu. Peking je u kontaktu i s talibanima koji sve brže i uspješnije zauzimaju teritorij Afganistana prilikom američkog povlačenja. Osim toga, Kina ima jak utjecaj na Pakistan iz kojeg dolazi velik broj talibana.

Kina od američkog povlačenja iz Afganistana dobiva slobodan “teren” kojeg će rado iskoristiti. S druge strane, nestabilnost u Afganistanu trenutno ne pogoduje kineskim investicijama. Ipak, Afganistan ne može zauvijek biti sukobljena država, a Kina radi na tome da pridobije sve uključene strane. Naposljetku, Kina je kroz mnoge političke i diplomatske odluke pokazala da razmišlja dugoročno.

Komentari

komentar





You may also like