" /> Američka vojska naručuje krstareće rakete s nuklearnim glavama | Geopolitika News

Američka vojska naručuje krstareće rakete s nuklearnim glavama

Glasnogovornica američkih zračnih snaga, Emily Grabowski, priopćila je u srijedu kako će američke tvrtke Lockheed Martin Corp. i Raytheon Co. raditi na novoj krstarećoj raketi, sposobnoj izvesti atomski napad, za strateške bombardere američkog zrakoplovstva.

Pritom je kazala kako su inicijalni ugovori procjenjeni na iznos od 900 milijuna dolara i na 54 mjeseca, nakon čega će američko zrakoplovstvo izabrati jednu od te dvije tvrtke za proizvodnju 1 tisuće raketa, s tim da sve one neće biti osnažene atomskim glavama. „To oružje omogućit će modernizaciju zrakoplovnog dijela naše nuklearne trijade“, izjavila je ministrica za američke zračne snage Heather Wilson. Pritom je izrazila uvjerenje kako „strategija sprječavanja djeluje u odnosu na američke protivnike, koji mogu procjenjivati stupanj rizika“. To će oružje, nastavila je dalje, „omogućiti proširenje mogućnosti“ američkih zračnih snaga, pričemu ona vjeruje kako će modernizacija biti učinkovita s gledišta  troškova.

O ovoj vijesti izvjestio je i Bloomberg, dodatno se osvrnuvši i na nezadovoljstvo tvrtke Boeing koja se također bavi proizvodnjom krstarećih raketa koje su trenutačno u uporabi američke vojske (AGM-86B Air Launched Cruise Missile) , činjenicom da nije ušla u krug finalista ovog natječaja. O razočaranosti Boeinga tom činjenicom izvjestila je glasnogovornica tvrtke Deborah VanNierop, koja je na svom mailu napisala, kako od američkih zračnih snaga tvrtka očekuje dobivanje „podrobnijih informacija glede usvojene odluke“.

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like