Američka vojska otkriva ključne strategije za pobjedu u eventualnom ratu s Kinom

Sjedinjene Države Kinu su označile svojim glavnim dugoročnim suparnikom u 21. stoljeću. Planovi i projekcije američkog suprotstavljanja Kini donose se u brojnim smjerovima, a jedni od najzanimljivijih, što je i logično, oni su iz obrambene sfere. Naime, nije riječ o nekim običnim državama, već o vojnim i nuklearnim velesilama – pa je interes u tom smislu posve razumljiv.

U kontekstu navedenog, danas ćemo se osvrnuti na upravo objavljeni tekst američkog specijaliziranog medija vojne tematike The Defense Post autora Joea Saballa.

U njemu se navodi kako je ministrica američke vojske Christine Wormuth izložila ključne strategije SAD-a u potencijalnom budućem ratu s Kinom.

Govoreći na American Enterprise Institute ranije ovog tjedna, izjavila je kako ne misli da je (kineska) amfibijska invazija na Tajvan neizbježna.

Peking je dugo tvrdio da je ta otočna država dio njegovog teritorija i da ih treba ponovno združiti silom, ako bude potrebno.

Međutim, Wormuth je također „naglasila da se SAD ipak moraju pripremiti za borbu i pobjedu ako dođe do kineske invazije“.





Naglasila je važnost izgradnje koalicije s međunarodnim saveznicima kako bi se “zakompliciralo” donošenje odluka predsjednika Xi Jinpinga.

Osim toga, vojska mora uspostaviti “distribucijske centre” u azijsko-pacifičkoj regiji za skladištenje potrebnih zaliha i goriva za oklopna vozila i ratne brodove.

Među takvim strateškim mjestima spomenuti su Australija, Japan, Singapur i Filipini.





Visoka američka državna službenica iz sastava oružanih snaga, dalje je kazala kako je „jedan od najvažnijih elemenata plana smjestiti više trupa u Aziju i naoružati ih modernom opremom za odvraćanje moguće kineske agresije“.

One bi trebale bi biti raspoređene u Indo-Pacifiku najmanje osam mjeseci u godini.

Osim toga, brodovi i hiperzvučno oružje moraju biti unaprijed postavljeni da djeluju kao prva linija obrane zemlje.

“Naš cilj je izbjeći kopneni rat u Aziji”, objasnila je Christine Wormuth dalje i izjavila slijedeće: “Mislim da je najbolji način da izbjegnemo rat tako da pokažemo Kini i zemljama u toj regiji da zapravo možemo dobiti taj rat.”

Ako SAD ne uspiju u potpunosti odvratiti Kinu, vojska ima nekoliko “temeljnih” zadaća koje treba izvršiti – nastavila je svoj govor američka ministrica.

Prva je zaštita pomorskih baza uz pomoć integriranih sposobnosti zračne i proturaketne obrane. Služba također mora održavati zajedničke snage postavljanjem zaliha streljiva i isturenih točaka za opskrbu gorivom u zraku.

Druga ključna zadaća je ažurirati arsenal američke vojske i razviti druge sposobnosti koje se inače ne povezuju s kopnenim snagama.

“Zapravo imamo našu prvu bateriju hiperzvučnog oružja dugog dometa”, kazala je Christine Wormuth.

 

Komentari

komentar

You may also like