Američka vojska se povlači iz Saudijske Arabije!

Američki medij The Wall Street Journal objavio je, sinoć, 7. svibnja, članak o smanjenju vojne nazočnosti SAD-a u Saudijskoj Arabiji. Jedan od najvažnijih razloga za taj potez Pentagona je smanjenje ugroza od strane Irana i njegovih saveznika na Bliskom istoku, navodi WSJ, koji se poziva na svoje izvore u američkom Ministarstvu obrane.

Smanjenje američke vojne nazočnosti u najmoćnijoj arapskoj monarhiji odnosi se i na dislokaciju četiriju baterija proturaketnog sustava „Patriot“, koji su u toj zemlji razmješteni prošle godine.

Geopolitka News podsjeća kako je taj korak uslijedio nakon što su 14. rujna raketama (nikada, zapravo, nije precizno utvrđeno tko je i od kuda te rakete lansirao, iako Washington svoj „prst krivnje“ za to upire u Teheran, dok su odgovornost za napad službeno jedino preuzeli jemenski šijtski pobunjenici huti, koji od 2015.g. ratuju na svom terenu protiv saudijske vojne koalcije i koji uživaju otvorenu iransku potporu) napadnuta najveća saudijska naftna postrojenja na istoku zemlje, što je izazvalo novu veliku napetost u regiji. Nakon toga, Pentagon je u listopadu prošle godine izvijestio o slanju dodatnih 3 tisuće vojnika u Saudijsku Arabiju, dviju eskadrila lovačkih zrakoplova, ekspedicijskih zračnih snaga, dviju baterija sustava „Patriot“, kao i sustava PRO THAAD.

Izvori medija WSJ navode kako je američko vojno zapovjedništvo iz bliskoistočne regije već povuklo dvije lovačke eskadrile, kao i nekoliko desetaka vojnika iz Saudijske Arabije. Pentagon će u nadolazeće vrijeme također razmotriti pitanje smanjenja broja vojnih brodova u Perzijskom zaljevu.

Ovi se potezi temelje na analizi trenutačnog stanja u regiji i zaključcima o smanjenoj neposrednoj ugrozi, koju, s američkog gledišta, predstavlja Iran po njihove strateške interese. Također se u obzir uzima i promjena geopolitičkog stanja u svijetu, ponajviše zbog pandemije COVID-19. Osim toga, Pentagon smatra glavnim prioritetom usmjeriti pozornost na vojnu nazočnost Kine na azijskom prostoru. Tim više, što se i prije pojave pandemije američki vojno-politički vrh spremao za strateško pregrupiranje svojih snaga s ciljem fokusiranja na navodne ugroze sa strane Rusije i Kine.

Geopolitika News podsjeća kako se radi o odluci Pentagona iz veljače ove godine, kada je objavljena vijest o povlačenju dijela američkih snaga iz Afrike, „kao prvom od niza koraka“ usmjerenih na novo osmišljavanje američke nazočnosti  na „Crnom kontinentu“. Tada je glasnogovornica Pentagona Alyssa Farah izjavila kako će taj potez SAD-u omogućiti „uspješno konkuriranje Kini i Rusiji u Africi“.





Jučer smo na našem portalu objavili analizu (vidi poveznicu ispod teksta) o američkoj reorganizaciji Bliskog istoka u kontekstu pandemije koronavirusa, koja se itekako može povezati s ovim člankom WSJ.

dr. sc. Sanja Vujačić: Reorganizacija šireg bliskog istoka u uvjetima pandemije





 

Komentari

komentar

You may also like