Američka vojska stiže u BiH na vojnu vježbu

Bosanskohercegovački ministar obrane Sifet Podžić danas je opširnije najavio vojnu vježbu “Brzi odgovor 21”, piše bosanski N1. Završavaju se pripreme za vježbe koje će se održati između 17.5. i 2.6. u Manjači, Glamoču i aerodromu Dubrave.

U vježbama će sudjelovati oko 700 pripadnika američke vojske, izvještava HINA. Od snaga BiH, sudjelovat će 500 pripadnika “Bataljonske grupe lake pješadije”. Ovo je prva veća zajednička vojna vježba na teritoriju BIH. 

“Pokazat će se sposobnost i spremnost SAD-a da u neposrednoj reakciji s američkog kontinenta mogu uputiti snage u Europu kao sredstvo odvraćanja agresora ili odgovor na potencijalnu agresiju. Učešćem, OSBiH pokazuju spremnost na zajedničko djelovanje sa SAD i drugim partnerima. Također, domaćinstvom i učešćem, BiH potvrđuje i učvršćuje svoje poziciju kredibilnog i pouzdanog partnera. MO BiH potvrđuju svoju sposobnost integriranja u šire obrambene strukture”, rekao je Podžić za N1.

Inače, ove vježbe dio su većeg projekta “Defender Europe 21” unutar kojeg će sudjelovati preko 30 000 vojnika iz 26 država. Za vježbu će biti korišteni ključni kopneni i morski putevi iz SAD-a prema Europi i Africi. Zanimljivo pitanje je koji je moguća “potencijala agresija” na tlo Europe preko BiH o kojoj ministar Podžić govori.

 
Komentari

komentar

You may also like