Američka vojska testira izraelski Iron Dome za obranu tihooceanske baze Guam

Sjedinjene Američke Države testiraju prikladnost sustava protuzračne obrane Iron Dome (“željezna kupola”) izraelske proizvodnje na tihooceanskom otoku Guamu, gdje se nalaze pomorska američka vojna baza. Barem tako tvrdi reportaža Wall Street Journal-a. Baza Guam je američka baza koja je najbliža Kini.

Testovi koji su u tijeku na Guamu trebali bi se nastaviti do prosinca, objavio je taj list, ne navodeći koliko su uspješni dosadašnji testovi. Sustav Iron Dome je u službi u Izraelu već desetljeće i uništio je na tisuće improviziranih projektila koje su Hamasovi militanti ispalili na teritorij Izraela. Sustav je dizajniran za presretanje raketa kratkog dometa, topničkih granata i bespilotnih letjelica. Kao takav, sustav protuzračne neće biti od velike koristi protiv hipersoničnih projektila koje testira Kina. No, njegovo raspoređivanje na Guamu dolazi kao dio većeg napora Pentagona da pojača obranu na otoku usred napetosti s Kinom zbog Tajvana i sve većeg kineskog utjecaja u pacifičkoj regiji.

Guam je maleni otok i američki  teritorij koji se nalazi oko 4700 kilometara od Kine. Čini se da je otok, na kojem se nalazi nekoliko baza američke mornarice i zrakoplovstva, kao i oko 190 000 američkih civila i vojnog osoblja, logična meta za prvi napad Kine ako izbije sukob između Washingtona i Pekinga.

Iron Dome, koji su razvili Rafael Advanced Defense Systems i Israel Aerospace Industries, pušten je u upotrebu u Izraelu 2011. Sustav je kasnije znatno poboljšan zahvaljujući financiranju iz SAD-a. Nakon burne rasprave u rujnu, američki Kongres odobrio je još milijardu dolara za obnovu Iron Dome sustava nakon sukoba s Hamasom u svibnju, kada je više od 4000 projektila poletjelo ka Izraelu.

Amerikanci su 2019. od Izraela kupili dva “seta” Iron Dome sustava i za njih su dali 373 milijuna dolara. Jedan je poslan na Guam, a drugi je ostao na kopnu SAD-a. Pentagon je ovog ljeta prvi put testirao Iron Dome na svom poligonu White Sands u Novom Meksiku. Uspješno je oborio niz ciljeva, uključujući dronove, prema navodima izraelskog ministarstva obrane. Raspoređivanje izraelskog sustava na Guamu službeno je najavljeno u listopadu. Američka vojska opisala je to kao “privremeni i eksperimentalni” potez.

Komentari

komentar





You may also like