Američka vojska uspješno testirala visoko preciznu (PrSM) zemlja-zemlja raketu

Američka vojska provela je još jedno uspješno testiranje obećavajuće visokoprecizne taktičke rakete PrSM (Precision Strike Missile), doznaje, obavijestio je proizvođač Lockheed Martin.

Lansiranje izvedeno prekjučer iz baze američkih svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji. “Ovo je bio peti uspješan raketni pokusni let i drugi ove godine”, navodi se u izvješću. Raketa je lansirana iz pokretnog raketnog sustava High-Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) koji može lansirati više raketa . Prema tvrtki, raketa je izvela “najduži let od početka testiranja”. Tvrtka nije otkrila točan domet, ali prema izvorima iz vojno-industrijskog kompleksa, raketa je preletjela preko 500 km iznad Tihog oceana, doznaje portal bulgarianmilitary. Tijekom prethodnih lansiranja, domet leta je bio samo 300-400 km. Pentagon u budućnosti planira povećati domet sustava na 1800 km. Očekuje se da će PrSM ući u službu američke vojske 2023. godine.

Raketa je prioritetni program američke vojske i namjerava zamijeniti postojeći vojno-taktički raketni sustav. Novi sustav bi trebao odigrati važnu ulogu u budućim sposobnostima mobilnog i dubinskog napada, piše Defense News. Prvotna namjera bila je doseći maksimalno 499 kilometara, ali američko povlačenje 2019. iz Sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa s Rusijom omogućilo je vojsci razvoj projektila za dosezanje daleko većeg dometa. 

Komentari

komentar

You may also like