Američka vojska zataškala zračne napade koji su ubili desetke civila u Siriji: Izvješće

Američka vojska zataškala je zračne napade u Siriji 2019. godine u kojima su ubijene čak 64 žene i djece, što je mogući ratni zločin, tijekom bitke protiv ISIL-a (ISIS), objavio je jučer New York Times. Prema izvješću, dva uzastopna zračna napada u blizini grada Baghuz naredila je povjerljiva američka jedinica za specijalne operacije zadužena za kopnene operacije u Siriji.

Izvješće navodi da je američko središnje zapovjedništvo, koje je nadziralo američke zračne operacije u Siriji, priznalo napade po prvi put ovog tjedna i kazalo da su bili opravdani. U priopćenju u subotu, Središnje zapovjedništvo ponovilo je izvještaj da je u napadima ubijeno 80 ljudi, uključujući 16 boraca ISIL-a i četiri civila. Vojska je priopćila da nije jasno jesu li ostalih 60 ljudi bili civili, dijelom zato što su žene i djeca mogli biti borci.

U subotnjem priopćenju vojska je rekla da su napadi bili “legitimna samoobrana”, proporcionalna opasnosti i da su “poduzeti odgovarajući koraci kako bi se isključila prisutnost civila”. “Gnušamo se gubitka nevinih života i poduzimamo sve moguće mjere da ih spriječimo. U ovom slučaju, sami smo prijavili i istražili događaj prema vlastitim dokazima i preuzimamo punu odgovornost za nenamjerni gubitak života”, poručili su iz Središnjeg zapovjedništva.

Broj civila među 60 poginulih nije se mogao utvrditi jer je na snimci događaja “primijećeno više naoružanih žena i najmanje jedno naoružano dijete”, navodi se, dodajući da su većina od 60 vjerojatno bili borci. Središnje zapovjedništvo je priopćilo da su se napadi dogodili dok su Sirijske demokratske snage (SDF), koje su se borile protiv ISIL-a, bile pod jakom vatrom i u opasnosti da budu preplavljene, a SDF je prijavio da područje nema civila.

Glavni inspektor Ministarstva obrane SAD-a pokrenuo je istragu o incidentu 18. ožujka 2019., ali je u njegovom izvješću u konačnici “uklonjeno” od bilo kakvog spominjanja bombaškog napada, a temeljita, neovisna istraga nikada nije provedena, navodi Times. List navodi da se njihovo izvješće temelji na povjerljivim dokumentima kao i na intervjuima s izravno uključenim osobljem. Odvjetnik zračnih snaga koji je u to vrijeme bio prisutan u operativnom centru vjerovao je da su napadi mogući ratni zločini, a kasnije je upozorio glavnog inspektora Ministarstva obrane i Odbor za oružane snage Senata kada ništa nije poduzeto, piše Times.

Komentari

komentar





You may also like