Američka zabrinutost ruskim PRO sustavom S-500 (Video)

Zamjenik ruskog ministra obrane Jurij Borisov, izjavio je danas pred novinarima, kako će novi raketni sustav S-500 biti izgrađen do 2020. godine i da rad nad tom novom generacijom raketnog sustava „zemlja-zrak“ teče po planu.

Njega čini univerzalni sustav dalekog dometa i visine prehvata s povišenim potencijalom proturaketne obrane, sposoban uništavati ne samo balističke rakete već i aerodinamične ciljeve (zrakoplove, helikoptere, …), kao i krilate rakete. Radijus u kojem će taj sustav djelovati učinkovito iznosi 600 kilometara, a može primijetiti i istodobno uništiti čak 10 nadzvučnih balističkih ciljeva koji lete brzinom od 7 kilometara u sekundi, kao i bojne blokove nadzvučnih raketa. Prema karakteristikama, S-500 će značajno nadvisiti sadašnji glavni ruski PZO i PRO sustav S-400 i njegov američki konkurent Patriot Advanced Capability-3.

Već se duže vrijeme zna kako rusko MO radi na novom sustavu S-500, što je bilo potvrđeno i kroz odluke o izvozu sustava S-400 Kini i Indiji. Imajući u vidu kako vodeće vojne sile ne izvoze najsuvremenije tipove svog naoružanja, osim najpouzdanijim saveznicima, ukoliko već nemaju ili će brzo polučiti još modernije modele za vlastite vojne potrebe, bilo je jasno kako se izradba sustava S-500 približava kraju. Njegov potencijal izaziva neskrivenu američku zabrinutost.

Geopoilitika.news podsjeća kako je o ruskom PRO i PZO sustavu S-500, 9. studenog prošle godine detaljnije pisao i američki The National Interest, navodeći kako Rusija svoje udjele u izgradnji vlastitog proturaketnog štita stavlja upravo na taj sustav.

Vojni analitičar tog medija, Sebastian Roblen, navodi, kako će unutar sustava S-500, jednako kao i u američkom proturaketnom sustavu THAAD, biti korištena koncepcija tzv. kinetičkog prehvata, gdje se za uništenje ciljeva koristi samo kinetička energija raketnog bloka. Pritom će brzina leta proturakete ruskog sustava 77H6H i 77H6-H1 omogućiti dohvat protivničkih krilatih raketa. Autor također navodi, kako će raketni sustav S-500 biti poglavito učinkovit protiv „nevidljivih zrakoplova“.

Američki vojni analitičar Roblen u tom smislu navodi sljedeće: „Vrlo veliki domet S-500 čini taj sustav idealnim oružjem protiv najvećih i najnevidljivijih ciljeva. Razaznati i uništiti bombarder s daleke udaljenosti bit će teško, međutim, zrakoplovi sustava „AWASC“ (samostalni sustav špijunskih zrakoplova velikog operativnog dometa, op. GN.).. bit će u kudikamo većoj opasnosti i vjerojatno će biti primorani letjeti izvan radijusa S-500.“





Taj ruski sustav moći će se koristiti i kao oružje protiv orbitalnih satelita i on predstavlja novi stupanj razvoja i omogućuje proturaketnu obranu na operativno-strateškoj razini. Omogućuje pokrivanje čitavih regija od neprijateljskih napada, uključno i interkontinentalnih balističkih raketa i perspektivnih ofanzivnih oružja tipa nadzvućnih letjelica koje upravo ubrzano razvijaju Sjedinjene Američke Države.

Službenici Pentagona u svojim dokumentima navode zabrinutost činjenicom da Rusija gradi takav PRO sustav koji stvara „neprolazne zone s ograničenjem i zabranom pristupa“ na svojim granicama. Poglavito u Kalinjingradskoj regiji, Dalekom istoku i td.

Sve to djeluje poražavajuće s obzirom na golemu količinu financijskih sredstava (a radi se o milijardama dolara) utrošenih u izgradnju američkog sustava „brzog globalnog udara“ i nadzvučnih letjelica i krilatih raketa. Posebnu nelagodu Amerikancima predstavlja činjenica da će S-500 imati mogućnost vođenja borbi u „bližem“ svemiru, poput uništavanja satelita za optičko-elektroničko izviđanje.





Zapravo, iznova se potvrđuje kako Rusija s nesrazmjerno manje utrošenih financijskih sredstava (što je najviše razvidno pri izgradnji suvremenih zrakoplova i tenkova) uspjeva parirati američkim skupim i razvikanim oruđima budućnosti.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like