Američke obavještajne službe: talibani bi mogli zauzeti Kabul u studenom

U sljedećih 30 dana talibanski militanti mogu napasti glavni grad Afganistana i potpuno ga zauzeti u roku od 90 dana, izjavio je za Reuters izvor iz američke obavještajne službe pod uvjetom anonimnosti.

“Ali ovo nije konačni zaključak”, dodao je američki službenik, rekavši kako su afganistanske sigurnosne snage mogle napraviti razliku povećavajući otpor.

Talibani trenutačno kontroliraju 65% teritorija Afganistana i zauzeli su ili prijete da će zauzeti središta 11 regija, prenosi afganistanski medij Ariana News.  Prema riječima liječnika iz južne regije Kandahar, borbe u njezinom istoimenom središtu bile su izuzetno intenzivne. Grad je zatrpan tijelima afganistanskih snaga sigurnosti i talibana. Svi putovi za Kabul ispunjeni su izbjeglicama koje bježe od nasilja.

Izvor medija Ariana News iz zapadnih sigurnosnih službi izjavio je kako je teško reći postoje li među njima talibanski borci.

“Postoji bojazan da će se bombaši samoubojice infiltrirati u diplomatske urede kako bi uplašili, napali i natjerali sve da odu što je prije moguće”, kazao je.

 





Komentari

komentar

You may also like