Američke satelitske snimke: Rusija i dalje gomila snage blizu Ukrajine

Najnovije satelitske snimke američke privatne kompanije Maxar Technologies pokazuju da Rusija i dalje gomila svoje snage na anektiranom Krimu i u blizini Ukrajine, dok Moskva istovremeno vrši pritisak na SAD da pristane na razgovore o sigurnosnim jamstvima, prenosi Reuters.

Reuters nije bio u mogućnosti provjeriti točnost najnovije snimke tvrtke Maxar Technologies. Kremlj ponavlja da zadržava pravo raspoređivati vlastite vojne snage na ruskom teritoriju po svojoj volji te optužuje zapadne zemlje da provode provokativne vojne manevre u blizini njegovih granica.

Rusija, rekao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov: “raspoređuje svoje trupe na svom teritoriju zbog neprijateljskih akcija svojih suparnika u NATO-u, SAD-a i nekih europskih zemalja, koje izvode vrlo ambiciozne manevre u blizini naših granica”.

Satelitske snimke od 13. prosinca pokazuju bazu na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014., koja je puna oklopnih vozila i tenkova. Maxar je tu bazu snimio u listopadu i bila je prazna. “Tijekom proteklog mjeseca, naše satelitske snimke visoke rezolucije su zabilježile višestruko raspoređivanje ruskih snaga na Krimu i nekoliko obučnih centara u zapadnoj Rusiji uzduž granice s Ukrajinom”, priopćio je Maxar. Prema Maxaru, pojačane su aktivnosti na tri lokacije na Krimu i pet lokacija u zapadnoj Rusiji.

Američki predsjednik Joe Biden i drugi zapadni čelnici optužuju Moskva da razmatra napad na Ukrajinu već u siječnju, no Rusija to odlučno odbacuje.

Komentari

komentar




You may also like