Američke svemirske snage testiraju otpornost satelitske mreže na napade

Američke svemirske snage provele su virtualnu vježbu kako bi testirale sposobnost satelitske mreže te zemlje da se odupre raznim vrstama napada, posebice onima iz ruskog i kineskog protusatelitskog oružja (ASAT). Provedeno u bazi svemirskih snaga Schriever u Coloradu, 10-dnevno ispitivanje simuliralo je agresivnog protivnika koji bi mogao napasti američku satelitskoj mreži, izvještava The Defense Post.

Simulirane prijetnje su uključivale kinetičke rakete i prijetnje elektroničkim ratovanjem poput ometanja. Osim osoblja američkih svemirskih snaga, u nedavno završenoj vježbi sudjelovali su i predstavnici savezničkih zemalja poput Australije, Kanade i Ujedinjenog Kraljevstva. Vježba je izvedena ubrzo nakon što je Rusija u studenom provela testiranje protusatelitskog oružja protiv nefunkcionalnog satelita iz sovjetske ere. Ruski oružani sustav je navodno pogodio metu, stvarajući pri tom oko 1500 komada svemirskog otpada koji će se trajno okretati oko Zemlje. SAD je osudio Rusiju zbog izvođenja vježbe raketnog udara, nazvavši je “opasnom i neodgovornom”, jer je ostavila oblak krhotina koji je natjerao Međunarodnu svemirsku postaju da poduzme akciju izbjegavanja.

Američko ministarstvo obrane objavilo je izvješće u svibnju u kojem se navodi da i Rusija i Kina vide svemirske i protusatelitske oružane sustav kao sredstvo za smanjenje učinkovitosti američke vojske i njenih saveznika. Naime, američka vojska je više nego ruska ili kineska ovisna o svom sustavu mreže satelita i lociranja (GPS). Osim Rusije, Kina već godinama relativno uspješno razvija ovaj tip oružja, a glavno protusatelitsko oružje su rakete serije Dong Neng (zadnja je Dong Neng 3).

Kako bi ojačali svoju svemirsku obranu, Laboratorij za istraživanje američkog ratnog zrakoplovstva (AFRL) rekao je da posvećuje oko milijardu dolara za razvoj tehnologije i opreme za podršku širokom spektru svemirskih misija. Služba je također objavila da će svi dijelovi satelitske komunikacije, financiranje i misija američke vojske i mornarice biti prebačeni na odjel Svemirskih snaga kako bi se konsolidirale i povećale njihove operativne sposobnosti.

Komentari

komentar
You may also like