Američke vježbe s dva nosača zrakoplova u „kineskom dvorištu“

Dvije udarne grupacije američkih brodova na čelu s nosačima zrakoplova USS Nimitz i USS Theodore Roosevelt u utorak, 9. veljače, održale su zajedničke vježbe u Južnokineskom moru, svega nekoliko dana nakon što je ratni brod američke mornarice prošao u blizini otoka pod kontrolom Kine u spornim vodama, a što je izazvalo osudu Pekinga (info: Reuters).

Vježbe su osmišljene za poboljšanje interoperabilnosti i sposobnosti zapovijedanja i upravljanja, priopćila je američka mornarica u svezi prve operacije dvaju nosača zrakoplova na ovom prometnom međunarodnom plovnom putu od srpnja 2020. godine.

Svega nekoliko dana ranije, kineska je vlada osudila prolaz američkog raketnog razarača USS John McCain u blizini Paracelskih otoka pod kineskom kontrolom i kroz Tajvanski tjesnac.

SAD takve vježbe, koje iritiraju Kinu, tradicionalno prikazuju kao operacije za osiguranje slobode plovidbe.

Washington, naime, osporava teritorijalne zahtjeve Pekinga u tom akvatoriju, optužujući ga za “militarizaciju” Južnokineskog mora i pokušaj “zastrašivanja susjednih zemalja” koje također polažu pravo na ovo područje, bogato prirodnim resursima (Malezija, Filipini i Vijetnam).

 





 

Komentari

komentar





You may also like