Američki admiral: Kina bi mogla napasti Tajvan u idućih šest godina

Admiral Philip Davidson, glavni zapovjednik američke vojske za regiju Azija-Pacifik, kazao je kako bi Kina mogla napasti Tajvan u idućih šest godina.

“Bojim se da oni ubrzavaju svoje ambicije da istisnu Sjedinjene Države i našu vodeću ulogu u međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima, do 2050”, kazao je Davidson u utorak, prenosi Guardian.

“Tajvan je očigledno jedna od njihovih ambicija prije toga. I mislim da se prijetnja očituje tijekom ovog desetljeća, točnije, u idućih šest godina”, kazao je Davidson na saslušanju pred odborom Senata za vojsku.

Također je kazao da ne može razumjeti zašto Kina postavlja “neke kapacitete”, osim ako je riječ o “agresivnom stavu”, odnosno pripremanju za napad.

Podsjetimo, u zadnje je vrijeme situacija sve turbulentnija oko Tajvana, a tajvanska je zračna obrana zabilježila najveći broj upada u svoj zračni prostor, od strane Kine, u posljednjih više desetljeća.

Portal Geopolitika News ranije je objasnio pozadinu tajvansko-kineskog spora:

Na Tajvan su se 1949. povukle pristaše poraženog nacionalističkog Kuomintanga Čang Kai Šeka koji je izgubio u Kineskom građanskom ratu od komunista.
Službeni naziv Tajvana je Republika Kina, a do 1971. Republika Kina bila je članica UN-a, dok to nije bila Narodna Republika Kina. Te je godine većina članica UN-a priznala Narodnu Republiku Kinu, sa sjedištem u Pekingu. Države naime ne mogu imati službene diplomatske odnose s Narodnom Republikom Kinom i Republikom Kinom budući da obje (službeno) pretendiraju na cjelokupni teritorij Kine pa samo 14 članica UN-a ima uspostavljene diplomatske odnose s Tajvanom (Republikom Kinom), među kojima niti jedna nije značajnija. Najznačajniji međunarodni akter koji ima diplomatske odnose s Republikom Kinom je Sveta Stolica.

Demokratska progresivna stranka premijerke Tsai Ing-wen, za razliku od Kuomintanga, teži formiranju tajvanskog nacionalnog identiteta odvojenog od kineskog. Stajalište Tsai Ing-wen je da se Tajvan ne treba formalno proglasiti neovisnom državom jer on to u stvarnosti jeste.

Peking najavljuje da će do 2049., kada se obilježava 100 godina od uspostave Narodne Republike Kine, tajvansko pitanje biti riješeno, odnosno da će, kako navodi Xi Jinping, Tajvan biti “ponovno ujedinjen” s Kinom.

Komentari

komentar

You may also like