Američki admiral: suradnja Rusije i Kine predstavlja prijetnju opstanku SAD-a!

Foto: preuzeto s portala AFCEA International

Vojna nazočnost Rusije na Dalekom istoku predstavlja „ugrozu samomu opstanku SAD-a“, izjavio je zapovjednik Indo-tihooceanskog zapovjedništva američke vojske admiral Philip Davidson u svom govoru na godišnjem sigurnosnom forumu u američkom Aspenu.

Washihgton je zabrinut aktivnim razvojem vojne nazočnosti Rusije na Dalekom istoku, kao i jačanjem regionalne suradnje Rusije i Kine, izjavio je američki admiral u svom govoru.

„Interesantno je za primijetiti, kako mi od prošle godine do sadašnjega dana vidimo jačanje operativne suradnje između Rusije i Kine“, kazao je admiral Davidson, osvrnuvši se i na veliku rusku vojnu vježbu „Vostok-2018“ u kojoj je sudjelovala i kineska vojska. Podsjetio je i na činjenicu da se kineska strana suzdržala od prosvijeda zbog preleta ruskih strateških zrakoplova Tu-95MC nad Japanskim, Istočnokineskim i Južnokineskim morem.

Davidson je naglasio kako SAD ne žele da se Rusija i Kina zajednički suprostavljaju poretku Washingtona, „koji podrazumjeva slobodnu i otvorenu Indo-tihooceansku regiju, a također i svjetskom poretku u cjelini“.

Podsjećamo: Sjedinjene Države su sredinom srpnja 2019. godine iz svojih luka na teritoriju SAD-a pokrenule svoje četiri udarne grupacije brodova na čelu s nosačima zrakoplova. Dvije su uplovile u Atlantski ocean s istočne obale SAD-a (baza Norfolk u Virginiji), a druge dvije u Tihi ocean s mornaričke baze na zapadnoj obali SAD-a (država Washington). Sve te grupacije brodova popunjene su i s desantnim grupama američkih marinaca. Time se na svjetskim morima i oceanima tranutačno nalazi gotovo polovica ukupnih udarnih snaga američke flote, što je signal ili ozbiljnog upozorenja ili pripreme za stvarni početak vojnih aktivnosti.

U tom bismo smislu podsjetili i na riječi američkog zapovjednika Združenog stožera Mornaričkog korpusa generala Josepha Dunforda, koji je 9. srpnja izjavio, kako SAD „sada surađuju s nizom zemalja, kako bi se razjasnilo, mogu li one osnovati koaliciju koja bi osigurala slobodu plovidbe, kao u Hormuškom tjesnacu tako i u tjesnacu Bab-el-Mandeb“.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like