Američki admiral: trebamo povećati flotu kako bismo konkurirali Kini i Rusiji

Sjedinjene Američke Države moraju povećati svoju pomorsku flotu kako bi mogle konkurirati takvim državama poput Kine i Rusije, prenio je američki portal Defense News riječi admirala Johna Richardsona – zapovjednika Glavnog stožera američkih pomorskih snaga.

Admiral je izjavio kako su i Kina i Rusija sposobne konkurirati u globalnim razmjerima u svim sferama i u brzini realizacije. Obje zemlje imaju velike svemirske, kibernetske i nuklearne snage, kazao je Richardson i naglasio, kako spomenute države „bacaju izazov američkom utjecaju i interesima“ u raznim svjetskim regijama i morskim prostranstvima. Naglasio je kako je Rusija raširila zone svojih pomorskih operacija u Baltičkom, Crnom, Sredozemnom i Kaspijskom moru, pritom sačuvavši i modernizirajući svoju podmorničku flotu. Tako je, kaže admiral dalje, prošli mjesec Rusija u sastav svoje flote uključila i drugu atomsku podmornicu klase „Yasen“. Zbog toga SAD „mora žurno djelovati kako bi dostigao još viši stupanj spremnosti svojih pomorskih snaga, čim je prije to moguće“, izjavio je admiral John Richardson.

„Jačanje pomorskih snaga sastoji se od povećanja broja brodova. Sada je naš cilj – flota od oko 310 brodova. Ali gledano dugoročno, postaje jasno kako … mi moramo izgraditi još brodova“, a novi cilj je dosegnuti brojku od 355. Radi se o Richardsonovj izjavi iz uvoda u dokumentu „Bijela knjiga“ američkih pomorskih snaga, navodi američki portal Defence News.

Podsjećamo, kako je jedno od predizbornih obećanja predsjednika Donalda Trumpa bilo upravo povećanje brojnosti američke flote na 350 brodova.

 

 





Top of Form
Bottom of Form
Top of Form
Bottom of Form

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like