Američki analitičar „o prodoru ruskog utjecaja u središte zapadne civilizacije“

Trenutačno su Sjedinjene Države toliko opsjednute prijetnjom iz Kine da nisu pratile uspon Rusije koja ostvaruje svoje ambiciozne planove, poglavito u Istočnoj Europi. U obrambenoj strategiji SAD-a tome treba posvetiti posebnu pozornost, pozvao je Pentagon poznati američki vojni analitičar Loren Thompson u autorskom tekstu za medij Forbes pod nazivom U.S. Defense Strategy Needs To Pay More Attention To Russia’s Rising Threat In Europe.

Analitičar smatra kako američka vojska, iako opravdano fokusirana na Kinu, isključuje druge opasnosti koje bi mogle biti relevantnije tijekom mandata predsjednika Joe Bidena. Zabrinutost zbog rastuće moći i utjecaja Kine legitimna je, navodi Thompson, ali glavni geopolitički cilj Pekinga sada je preuzimanje kontrole nad Tajvanom. Druga je stvar, međutim, Istočna Europa, čiji zemljopisni položaj “dozvoljava Rusiji, koja se ponovno pojavljuje, da predstavlja prijetnju za velik broj susjednih država, od kojih jedna – Bjelorusija – već postaje žrtva moskovske strategije”.

“Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko dozvolio je Moskvi da rasporedi brojne oružane snage u svojoj zemlji tijekom vježbi Zapad-21 u rujnu, a nije poznato hoće li se sve snage povući”, navodi američki analitičar.

“Između ostalog Rusi su rasporedili protuzračne raketne sustave S-400 unutar pješačke udaljenosti od poljske granice, što je Poljake učinkovito dovelo u unakrsnu vatru između sustava protuzračne obrane koji se nalaze u Bjelorusiji i Kalinjingradskoj oblasti, ruskoj Baltičkoj enklavi. Shvaća li Washington opasnost koju predstavlja Rusija? Trenutačno je čak i američka vojska zaokupljena prijetnjom iz Kine, iako bi u idućim godinama njene sposobnosti mogle biti najpotrebnije u istočnoj Europi”, navodi Thompson podsjećajući na “stalnu opasnost”  koja prijeti “trima baltičkim državama – Latviji, Litvi i Estoniji.

“U ovom trenutku oružane snage SAD -a žele govoriti samo o tome kako namjeravaju obuzdati i/ili poraziti Kinu”, navodi dalje. “Budući da nije uspio u pokušajima smirivanja islamskih militanata koji destabiliziraju stanje u jugozapadnoj Aziji, Washington se nastoji preorijentirati na druge prijetnje”, napisao je Thompson u svom tekstu za Forbes.

“Američke elite nikada nisu uspjele shvatiti veliki plan Rusije o ponovnoj uspostavi dominacije u Istočnoj Europi”, dodaje Thompson i zaključuje da “ako Bidenova administracija ne vidi opasnost u Nacionalnoj obrambenoj strategiji i nastavi se fokusirati na Kinu, onda ne treba čuditi ako u narednim godinama ruski utjecaj postupno prodire u središte zapadne civilizacije”.
Komentari

komentar

You may also like