Američki avion prikuplja obavještajne podatke nad istočnom Ukrajinom – CNN

Izviđački zrakoplov američkog ratnog zrakoplovstva u četvrtak je izveo let iznad istočne Ukrajine, izvijestio je CNN, pozivajući se na izvore. Zrakoplov je bio u misiji prikupljanja obavještajnih podataka o vojnoj situaciji na zemlji, navodi se u izvješću.

Let u ponedjeljak i utorak bio je prvi put da je zrakoplov E-8C Joint Surveillance Target Attack Radar System (JSTARS) preletio regiju, rekao je poručnik Russ Wolfkiel, glasnogovornik američkog europskog zapovjedništva. Iako Pentagon nije otkrio koje je točno obavještajne podatke zrakoplov prikupljao, Wolfkiel je za CNN rekao da SAD “rutinski upravlja zrakoplovima u crnomorskoj regiji kao potpora raznim američkim i koalicijskim obavještajnim ciljevima”. Zrakoplov je letio uz dopuštenje ukrajinske vlade, a iako točna ruta nije otkrivena. Wolfkiel je rekao da se držao izvan regije Donbas gdje djeluju proruske separatističke snage koje traže neovisnost od Ukrajine. Ipak, senzori zrakoplova mogu prikupljati obavještajne podatke o vojnim pokretima na zemlji, potencijalno s obje strane granice, bez ulaska u sporna područja ili ruski zračni prostor. Ugrađena antena ima vidno polje od 120 stupnjeva koje može pokriti gotovo 50 000 četvornih kilometara za praćenje kretanja tla, prema podacima zračnih snaga, a također može otkriti druge zrakoplove.

Bila je to druga takva misija u posljednja dva tjedna i održana je uoči telefonskog razgovora ruskog i američkog predsjednika. Zapad i Kijev u posljednje vrijeme konstantno i uporno ponavljaju da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je riječ o neutemeljenoj insinuaciji i da Rusija nikome ne prijeti. 

Komentari

komentar

You may also like