Američki bombarderi pred Krimom trenirali napade krstarećim raketama

Američko vojno zapovjedništvo u Europi potvrdilo je u ponedjeljak, 1. lipnja, vijest, kako su američki bombarderi B-1 Lancer izvršili vježbu uvjetne primjene krstarećih raketa velikog dometa AGM-158C LRASM u blizini poluotoka Krima (naravno, izvan ruskog zračnog prostora).

„Dva bombardera dalekog dometa B-1B iz 28. bombarderskog krila, koji se baziraju u zračnoj bazi  Ellsworth  (u Južnoj Dakoti), izvršili su stratešku misiju Bomber Task Force Europe u crnomorskoj regiji 29. svibnja 2020. godine. U vrijeme misije B-1 izvršili su trening s korištenjem raketa dalekog dometa AGM-158C LRASM, namjenjenih za uništavanje protivničkih brodova“, navedeno je u priopćenju američkog zapovjedništva. Navodi se kako LARSM predstavlja oružje nove generacije, koje je namjenjeno za zahvat i uništenje konkretnih ciljeva u grupacijama vojnih brodova u uvjetima elektroničkog ratovanja.  Taj sustav ima važnu ulogu u osiguranju pristupa američkih pomorskih snaga za akcije na oceanskim prostorima, ali i priobalnim zonama, zahvaljujući svojoj povećanoj sposobnosti razlikovanja ciljeva s velike udaljenosti, navodi se u priopćenju.

Podsjećamo: ruski mediji već su ranije izvijestili kako su 29. svibnja dva ukrajinska zrakoplova Su-27 i Mig-29 bila u pratnji dvaju američkih bombardera B-1 Lancer u vrijeme leta u zoni Crnog mora. Američki zrakoplovi doletjeli su iz ukrajinskog zračnog prostora i krenuli u smijeru Krima.

VOJNA ANALIZA: Zoran Meter: Prve vježbe bombardera „B-1 Lancer“ u Skandinaviji

 





Komentari

komentar

You may also like