Američki bombarderi vježbaju uništavanje ruske Baltičke i Crnomorske flote

Opasne ratne igre se nastavljaju. Tako američki medij Forbes jučer piše kako američki bombarderi B-1B Lancer imaju novi zadatak – uvježbavanje uništenja ruske Baltičke i Crnomorske flote, a što bi trebali izvoditi lansiranjem protubrodskih projektila dugog dometa LRASM.

“Dva B-1 mogu ispaliti 48 LRASM na Baltičku flotu. To bi moglo biti dovoljno da se cijela flota potopi u jednom potezu i eliminira glavna prijetnja brodovima Sjedinjenih Država i njihovim saveznicima u regiji”, navodi Forbes i dodaje, kako će zahvaljujući velikom dometu LRASM B-1 moći gađati ruske brodove bilo gdje u Crnom moru iz NATO-ovog zračnog prostora.

“LRASM igra ključnu ulogu u pružanju američkog pomorskog pristupa,” rekao je potpukovnik Timothy Albrecht, planer za 603. zračni operativni centar u Njemačkoj, prošle godine tijekom posljednje misije B-1 u Europi.

Rockwell B-1B Lancer je američki nadzvučni strateški bombarder, sposoban obavljati složene misije, poput lansiranja krstarećih projektila JASSM-ER i LRASM s velike udaljenosti.

Očekuje se da će B-1 Lancer u idućem desetljeću zamijeniti noviji stealt bombarderi B-21, ali ih sada američko ratno zrakoplovstvo priprema za rat s pomorskim snagama, a riječ je o ruskoj floti.

B-1 redovito vježbaju LRASM udare. Tijekom borbenog naleta 19. listopada dva bombardera proletjela su međunarodnim zračnim prostorom iznad Crnog mora. Najmanje jedan turski KC-135 odletio je na punjenje gorivom, nakon čega su se vratili natrag u bazu Fairford u Velikoj Britaniji.





Komentari

komentar

You may also like