Američki brod otvorio upozoravajuću streljbu na iranski brod u Perzijskom zaljevu

Bliski susreti američkih i iranskih vojnih brodova u Perzijskom zaljevu nisu neka rijetkost. Međutim, ozbiljniji incidenti se ipak u pravilu pokušavaju izbjeći. To se najviše ogleda prilikom plovidbe američkih nosača zrakoplova, kada se oni približe iranskim morskim vodama, i kada u pravilu reagiraju iranski pogranični ophodni brodovi koji im se nerjetko približe na neugodnu udaljenost po pitanju sigurnosti plovidbe. Također nije novost niti to, da iranske bespilotne letjelice – dronovi – u takvim slučajevima znaju letjeti u blizini američkih nosača zrakoplova i snimati aktivnosti i brojčano stanje američkih borbenih zračnih aparata. Prošle godine dosta bure podigao  je i slučaj uhićenja američkih mornara i zapljene njihovog manjeg vojnog broda, kada je on –  Pentagon je izjavio, greškom – zalutao u iranske teritorijalne vode.

U utorak, 25. srpnja, Reuters je, pozivajući se na informaciju neimenovanog američkog službenika, objavio vijest, kako je američki vojni brod u Perzijskom zaljevu otvorio upozoravajuću vatru na iranski brod koji mu se približavao.

„Brod  „Thunderbolt“ otvorio je vatru upozorenja nakon što je nekoliko pokušaja povezivanja radio vezom bilo ignorirano od strane iranskog broda“, priopćio je Reuters, ne navevši pritom vrstu iranskog plovila.

Sjedinjene Države su se u više navrata žalile na ponašanje iranskih vojnih brodova i njihovo pretjerano približavanje američkom brodovlju u Perzijskom zaljevu.

Valja podsjetiti na slučaj iz kolovoza prošle godine, kada su se u zoni Hormuškog tjesnaca (smještenom na ulazu u Perzijski zaljev) četiri broda Korpusa straže islamske revolucije približila američkom razaraču „Nitze“ na svega 275 metara. I ove godine bilo je nekoliko incidenata s ispaljivanjem upozoravajućeg streljiva od strane američkih pomorskih snaga prema iranskim ratnim brodovima, a u travnju je američki razarač „Mahan“ čak bio i primoran promijeniti smjer plovidbe kako bi izbjegao sudar s iranskim brodom.
Iran se snažno protiv američkoj demonstraciji vojne sile u zoni Perzijskog zaljeva, što smatra neposrednom ugrozom svoje nacionalne sigurnosti. Tako je u ožujku ove godine, iranski ministar obrane Hossein Dehgan javno pozvao Amerikance na napuštanje Perzijskog zaljeva.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like