Američki brodovi u Tajvanskom tjesnacu – Kina SAD-u izrazila žaljenje

Dva američka razarača USS William P. Lawrence i USS Stethem jučer su, u smijeru sjevera, demonstrativno prošli Tajvanskim tjesnacem, kojega Kina smatra svojim akvatorijem. U ponedjeljak, 29. travnja, kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je kroz svog glasnogovornika priopćilo da je Peking Washingtonu „izrazio svoju zabrinutost“.

„Kina pozorno prati plovidbu američkih vojnih brodova Tajvanskim tjesnacem i s tim u svezi je već izrazila svoju zabrinutost američkoj strani“, izjavio je glasnogovornik MVP, podsjetivši, kako je Tajvansko pitanje jedno od najozbiljnijih problema kinesko-američkih odnosa.

„Pozivam SAD na poštivanje načela jedne Kine i triju zajedničkih sporazuma, a također i na oprezan odnos prema pitanjima vezanim uz Tajvan, kako se ne bi negativno utjecalo na kinesko-američke odnose, i mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu“, naglasio je glasnogovornik kineskog MVP.

Podsjećamo: 25. ožujka dva američka vojna broda – razarač USS  Curtis Wilbur s vođenim raketama, i brzi patrolni brod Bertholf također su prošla Tajvanskim tjesnacem, a Kina je i tada uputila Washingtonu svoj prosvjed.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like