Američki CNBC: najmanje 13 država zainteresirano je za kupnju ruskih S-400 usprkos prijetnji sankcijama

Mnoge zemlje Bliskog istoka i Azije namjeravaju u Rusiji nabaviti njihov raketni sustav za protuzračnu obranu S-400, neovisno o američkim prijetnjama sankcijama, objavila je u srijedu, 14. studenog, američka televizija CNBC, pozivajući se na niz svojih anonimnih izvora.

Tako se navodi kako su predstavnici Alžira, Vijetnama, Egipta, Iraka, Katara, Maroka i Saudijske Arabije već sudjelovali u pregovorima s Rusijom o nabavi tog sustava PRO, a podsjeća se i na to, da su tri zemlje s Rusijom o tom poslu već sklopile čvrste ugovore – Kina, Turska i Indija.

Također se navodi kako mnoge zemlje žele nabaviti sustav S-400, a ne američki Patriot i/ili THAAD iz čitavog niza razloga: prije svega, kupnja tih sustava suočena je s mnogobrojnim birokratskim i izvoznim barijerama. Upravo je o tome govorio i jedan od izvora spomenute američke televizije, kazavši slijedeće: „Mnoge od tih država ne žele čekati dok SAD ne ukinu službena ograničenja. S-400 ima manje izvoznih ograničenja, a ruska je vlada spremna ubrzati prodaju tih sustava, otklanjajući bilo kakve službene probleme. To je doslovno kupnja u trgovini.“

Osim toga, navodi se, kako na izbor država u korist ruskog oružja utječe i njegova manja cijena, kao i mogućnost ruskog vojno-industrijskog kompleksa za brzu proizvodnju tih sustava, u usporedbi s rokovima isporuka američkih sustava PZO. Jedan od izvora CNBC-a izjavio je kako SAD ne mogu izvršiti ugovorne obveze o isporuci sustava PZO tako brzo kako to radi Rusija.

Naveden je i još jedan razlog takvog razvoja stanja po tom pitanju (a on je možda i najvažniji, op. a.): karakteristike tj. operativne mogućnosti sustava S-400. Tako se navodi da  sustav S-400 nadvisuje THAAD po svojim mogućnostima vezano uz istovremeno gađanje puno šireg spektra ciljeva, uključno i nevidljive bombardere, lovce, krstareće rakete, precizne i taktičke balističke rakete: „Niti jedan drugi sustav Sjedinjenih Država ne može se usporediti s mogućnostima  S-400 glede zaštite velikih dijelova zračnog prostora na tako velikim udaljenostima.“

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like