RQ-4 Global Hawk dron

Američki dronovi ponovno nad Crnim morem nakon incidenta s ruskim lovcem

SAD je nastavio s letovima špijunskih dronova nad Crnim morem nakon incidenta s ruskim lovcem koji je rezultirao padom američke bespilotne letjelice, objavili su sinoć američki dužnosnici, prenosi Reuters.

Dron RQ-4 Global Hawk u petak je letio nad tom regijom, rekli su dužnosnici dodajući da je to prva takva misija nakon događaja u utorak. Pentagon je ranije isticao da incident neće zaustaviti Washington da nastavi s letovima dronova.

Pad drona  MQ-9 bio je prvi izravni američko-ruski incident od početka rata u Ukrajini i dodatno je pogoršao odnose između Washingtona i Moskve koji su se međusobno optuživali.

Rusija je odbacila američke optužbe da su dva ruska lovca Su-27 neoprezno letjela oko američkog drona i tvrdi da letjelice nisu došle u kontakt nego je dron pao nakon “oštrog manevriranja”.

Pentagon je u četvrtak objavio video snimku za koju kaže da opovrgava rusku verziju događaja da je dron sam pao. Ipak, iz same snimke nije jasno što je oštetilo propeler drona. Vidljivo je da ruski lovac ispušta gorivo po dronu, ali nije jasno je li bilo kontakta.

SAD upravlja bespilotnim letjelicama Reaper iznad Crnog mora još od prije početka rata, koristeći špijunske bespilotne letjelice za nadzor područja. Bespilotne letjelice MQ-9 Reaper mogu letjeti i do 15 000 metara visine i imaju senzore i sposobnost prikupljanja obavještajnih podataka tijekom duljeg vremenskog razdoblja, što ih čini idealnim za praćenje kretanja na bojnom polju i u Crnom moru. Dronovi “vide” duboko u teritorij Ukrajine i djelomično u teritorij Rusije, a obavještajni podaci o kretanju ruskih snaga pomažu ukrajinskoj vojsci.

Pentagon objavio snimku susreta američkog drona i ruskog lovca

Komentari

komentar

You may also like