Američki državni dug prvi put iznad 20 trilijuna dolara

Za samo jedan dan američki državni dug porastao je za 318 milijardi dolara i nadvisio je „čarobni broj“ od 20 trilijuna dolara. Prošli tjedan predsjednik Donald Trump i Kongres usuglasili su privremeno povećanje „plafona“ državnog duga i pitanje odložili do prosinca.

„Plafon“ državnog duga dosegnut je još u ožujku ove godine i od tada je američko Ministarstvo financija bilo ozbiljno ograničeno u zaduživanju.

Zerohedge

Svo to vrijeme limit je bio određen na razini od 19,808 milijardi dolara. Kako bi održalo razinu duga, državni trezor  bio je primoran poduzimati tzv. izvanredne mjere tj. tražiti rezerve. Ustvari, do trenutka riješenja pitanja „plafona“ državnog duga, rezerve su bile praktički iscrpljene. Od 399 milijardi dolara početkom ove godine, do 6. rujna ostalo je svega 38,6 milijardi dolara.

Zna se, kako povećanje limita državnog duga omogućuje Ministarstvu financija SAD-a ne samo izbjegavanje proračunske krize i zatvaranje vladinih institucija, već i dodjelu više od 15 milijardi dolara za sanaciju šteta od uragana „Harvey“, kao i početak planiranog plasiranja obveznica, koje će biti najveće u posljednjih 8 godina.

Zerohedge

Podsjećamo, u kolovozu je američki trezor objavio plan plasmana za posljednji kvartal: planira se plasirati  obveznica u vrijednosti 501 milijarde dolara, što je rekordni iznos od 2009. godine.

Ta mjera trebala bi dovesti do jačanja dolara. Sve je vrlo jednostavno: Ministarstvo financija na taj način želi privući investitore koji će uložiti novac u dolarske aktive. To će za posljedicu imati rast potražnje za dolarom. Sagledavajući količinu plasiranja vrijednosnih papira, možemo se usuditi prognozirati snažan rast američkog dolara. On je možda već i počeo, uzmemo li u obzir njegov rast u odnosu na prošli petak prema šest glavnih svjetskih valuta, o čemu je Geopolitika.News pisala jučer (vidi poveznicu ispod teksta).

Općenito, prema mišljenju analitičara, u prosincu će u državnom trezoru još biti novaca i Ministarstvo financija će imati pristup „izvanrednim mjerama“, tako da je stvarne probleme moguće očekivati tek početkom iduće godine.

Dolar ojačao nakon prošlotjednog velikog pada

 

 

0 komentara