Američki državni nadzornik: Vlada prikriva informacije o padu bivše afganistanske vlasti

Američko ministarstvo vanjskih poslova i Pentagon prikrivaju informacije koje su potrebne zakonodavcima i javnosti da razumiju pad bivše afganistanske vlade i vojske te kaotično povlačenje američkih trupa, u petak je priopćio američki regulator za pitanje Afganistana, SIGAR

 “Puna slika onoga što se dogodilo u kolovozu, i svi znakovi upozorenja koji su mogli predvidjeti ishod, bit će otkriveni samo ako se objave informacije koje su ministarstva obrane i vanjskih poslova već ograničili za javno objavljivanje”, rekao je čelnik Specijalnog inspektorata  za rekonstruiranje Afganistana (SIGAR) John Sopko, a prenosi Reuters.

SIGAR je nadzorno tijelo koje je osnova Kongres 2008. SIGAR provodi revizije, inspekcije i istrage kako bi promicao učinkovitost i djelotvornost programa obnove Afganistana, te otkrio i spriječio rasipanje novaca, prijevaru i zlouporabu dolara poreznih obveznika. CIGAR također ima telefonsku liniju koja pojedincima omogućuje prijavu sumnje.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova rekao je da je odjel zatražio da se “neka izvješća privremeno uklone kako bi se redigirali identifikacijski podaci iz javnih evidencija i zaštitili identiteti Afganistanaca i afganistanskih partnerskih organizacija” zbog sigurnosnih pitanja vezanih uz evakuacije.”Informacije za identifikaciju jedini su detalji koji se namjeravaju zaštititi”, rekao je glasnogovornik, dodajući da SIGAR ima ovlasti vratiti izvješća. Pentagon nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Sopko je rekao da je, nakon što su talibani zauzeli Kabul, ministarstvo vanjskih poslova zatražilo od njega da privremeno obustavi internetski pristup određenim izvješćima koje je izdao kako bi osigurali sigurnost Afganistanaca povezanih sa SAD-om.

Ministarstvo “nikad nije moglo opisati bilo kakve konkretne prijetnje pojedincima, a koje su navodno bile sadržane u našim izvješćima”, rekao je Sopko koji je dodao da je “nevoljko” zabranio pristup dokumentima.





Dodao je kako je ministarstvo vanjskih poslova nedavno zatražilo uklanjanje oko 2400 stavki koje su ostale na SIGAR-ovoj internetskoj stranici. Neki zahtjevi su bili “bizarni”, kao što je izbacivanje imena bivšeg afganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija iz izvješća, rekao je Sopko.

Nakon revizije, njegova je agencija pronašla samo četiri stavke koje zaslužuju redigiranje, a ostale je ostavila dostupnima.

Napominjući da ga je Kongres zadužio da istraži pad afganistanske vlade i vojske koju je SAD podržavao, Sopko je rekao da Pentagon od 2015. zabranjuje javno objavljivanje niza podataka, navodno na zahtjev bivše Ganijeve vlade. Većina tih informacija, uključujući podatke o žrtvama i snage postrojbi, bila je “sve što ste trebali znati da biste utvrdili jesu li afganistanske sigurnosne snage prava borbena sila ili kuća od karata koja se sprema urušiti”, rekao je.





Komentari

komentar

You may also like