Američki državni tajnik Blinken putuje u Ukrajinu

Državni tajnik SAD-a Anthony Blinken najavio za CBS News da putuje za Kijev idući tjedan.

Ponovio je da je broj ruskih trupa uz ukrajinsku granicu bio veći od onoga 2014. Ipak, priznao je da: “Ono što smo vidjeli zadnjih dana je odluka o povlačenju dijela vojske i vidjeli smo da se dio njih zaista počeo povlačiti”. Nadodao je “Ne možemo vam reći da znamo koje su namjere gospodina Putina. Postoji više opcija koje može ili ne mora napraviti.”

Zanimljivo je američko slanje čelnika diplomacije nakon što je potvrđeno povlačenje ruske vojske. Zapad optužuje rusku vlast za namjerno stvaranje napetosti i sukoba kako bi otklonili fokus s unutarnjih problema. Isti argument sada bi se mogao iskoristit protiv ovog poteza američke diplomacije.

Blinken je aktivan u diplomaciji od 2000-tih. Bio je bliski Obamin suradnik, a od dolaska Bidena zasjeo je na poziciju glavnog čovjeka diplomacije. Ovaj diplomat židovskog porijekla zasad je u izjavama suzdržan prema Iranu, vrlo kritičan prema Kini, blagonaklon prema Saudijskoj Arabiji , uvjetno naklonjen Izraelu, kritičan prema Erdoganu i oštar prema Rusiji kroz odabrane teme (Ukrajina, Azerbajdžan i Navaljni).

Komentari

komentar





You may also like