Američki državni tajnik Pompeo spreman je ići u Iran na pregovore

Američki državni tajnik Mike Pompeo spreman je otići u Iran na pregovore, ukoliko dobije poziv od tamošnjih službenih vlasti. To je Pompeo izjavio u sinoćnjem intervjuu za Bloomberg TV. Ujedno je pozvao Veliku Britaniju, Japan i druge zemlje da se uključe u koaliciju koju SAD žele osnovati za osiguranje slobode plovidbe u Hormuškom tjesnacu i Perzijskom zaljevu.

U jednom od prijašnjih intervjua Mike Pompeo je izjavio kako su SAD u spomenutu koaliciju pozvale još i Francusku, Njemačku, Južnu Koreju, Australiju i druge zemlje. „Svaka država, koja je zainteresirana za otovrenost morskih putova i da bi sirova nafta i drugi proizvodi mogli prolaziti kroz Hormuški tjesnac, mora se priključiti koaliciji“, kazao je već ranije američki državni tajnik u intervjuu Fox Newsu.

S druge strane iranski je predsjednik Hassan Rouhani 24. srpnja izjavio kako Perzijski zaljev, Hormuški tjesnac i Arapsko more za Iran imaju ogromnu važnost i da zato on neće nikome dozvoliti podrivanje sigurnosti u tim zonama. Rouhani je izjavio kako je Teheran otvoren za razgovore, ali i da Iran ne namjerava sjesti za pregovarački stol, na kojemu američka strana od njega očekuje „kapitulaciju“.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like