Američki državni tajnik: Rusija ne uspijeva postići svoje ratne ciljeve

Rusija ne uspijeva postići svoje ratne ciljeve u Ukrajini, izjavio je u ponedjeljak američki državni tajnik Antony Blinken, izvještava Anadolu Agency.

Dan nakon sastanka u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Blinken i američki ministar obrane Lloyd Austin održali su konferenciju za novinare u Poljskoj.

“Kada su u pitanju ruski ratni ciljevi; Rusija propada, Ukrajina uspijeva”, rekao je Blinken na konferenciji.

Kao svoj glavni cilj, Rusija pokušava “potpuno pokoriti Ukrajinu — oduzeti joj suverenitet, oduzeti njezinu neovisnost”, rekao je američki dužnosnik, dodajući: “To nije uspjelo”.

Istaknuo je da Moskva također “nastoji potvrditi moć svoje vojske i svoje ekonomije”.

“Naravno, vidimo upravo suprotno – vojsku koja dramatično slabi i gospodarstvo koje je u rasulu zbog sankcija i masovnog egzodusa iz Rusije.“





Lloyd Austin je naglasio da se priroda rata sada mijenja i da Ukrajini treba više dalekometnih oružanih sustava i streljiva, navodi poljska državna novinska agencija PAP.

U tom kontekstu, SAD daje sve od sebe da Ukrajini osigura ono što joj je potrebno, uključujući vrste topništva i streljiva koje će se pokazati učinkovitima u ovoj fazi borbe, ustvrdio je.

Šef obrane istaknuo je da SAD potiče druge zemlje da pošalju slične sustave oružja Ukrajini.





“Pritisnut ćemo koliko god možemo, što je prije moguće, da Ukrajini pružimo ono što joj treba”, rekao je.

Blinken i Austin sastali su se u nedjelju u Kijevu sa Zelenskim. Ondje su, prema Reutersu, kazali Zelenskom da bi se američki diplomati mogli vratiti u Ukrajinu tijekom ovog tjedna, prenosi Tass. Ukrajinski predsjednik rekao je da su razgovarali o pitanjima pomoći Ukrajini i jačanju sankcija Rusiji.

Najmanje 2.435 civila je ubijeno, a 2.946 ozlijeđeno u Ukrajini od početka rata 24. veljače, prema procjenama UN-a, a vjeruje se da je stvarna brojka mnogo veća. Više od 5,2 milijuna Ukrajinaca pobjeglo je u druge zemlje, a više od 7,7 milijuna interno raseljenih, objavila je agencija UN-a za izbjeglice.

Komentari

komentar

You may also like