Američki državni tajnik stigao u Rijad zbog ubijenog novinara Khashoggija

Američki državni tajnik Mike Pompeo stigao je u utorak, 16. listopada, u Rijad, kako bi sa saudijskim državnim vrhom razmotrio stanje vezano uz nestanak (a gotovo sigurno ubojstvo) novinara Washington Posta i velikog kritičara saudijskog režima Jamala Khashoggija, nakon što je 2. listopada ušao u saudijski konzulat u Istanbulu, odakle više nije izišao. Pompeo će se sastati sa saudijskim kraljem Salmanom al-Saudom i prijestolonasljednikom Muhammedom bin-Salmanom po uputama američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U zračnoj luci Pompea su dočekali ministar vanjskih poslova Kraljevstva Adel al-Jubeir i saudijski veleposlanik u Washingtonu Haled bin Salman. Odmah nakon toga državni se tajnik uputio na pregovore sa saudijskim monarhom.

Očekuje se kako će se Mike Pompeo nakon Saudijske Arabije uputiti u Tursku glede konzultacija s državnim vodstvom te zemlje.

Napominjemo kako su CNN i The New York Times prethodno objavili informaciju, prema kojoj se u skoro vrijeme očekuje da saudijske vlasti i službeno priznaju smrt svog državljana i novinara Khashoggija (ima i američko državljanstvo) kroz službeno priopćenje.

Podsjećamo: Tursko Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo je vlastitu istragu ovog slučaja, u okviru kojeg je donešena odluka o pregledu saudijskog generalnog konzulata u Istanbulu, a istragu je pod svoju osobnu kontrolu preuzeo predsjednik Erdogan. Turska i Saudijska Arabija prethodno su donijele odluku o osnivanju zajedničke komisije s ciljem pretrage zgrade konzulata, koja je počela jučer i završila danas ujutro. Nikakve službene izjave još uvijek nema. Ne treba sumnjati kako se ovaj slučaj, već od samog saznanja o njegovom događaju kojeg je pokrenula Turska, izdigao iznad razine običnog kaznenog dijela i ušao u sferu najviše politike, jer veliki ulozi su u igri, kao i opasnosti od velikih političkih posljedica (vidi poveznicu ispod teksta). Također ne traba sumnjati kako će turske vlasti znati iz svega ovog izvući benefite, ukoliko imamo u vidu da turske tajne službe raspolažu nizom po Rijad inkriminirajućih informacija, poput onih o navodnom mučenju Khashogija prije likvidacije u saudijskom konzulatu. A i Rijad i Washington Ankari puno toga mogu dati u zalog za tursku „kooperativnost“ u istražnom procesu.

Zoran Meter: „Afera Khashoggi“: SAUDIJCI PRIJETE CIJENOM NAFTE OD 200 DOLARA





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like