Američki dužnosnik: Ruski prihodi od energenata sada veći nego prije rata u Ukrajini

Rusija vjerojatno ostvaruje veće prihode od fosilnih goriva sada nego prije invazije na Ukrajinu jer porast cijena u svijetu neutralizira napore zapada da smanji rusku prodaju, rekao je američki savjetnik za energetsku sigurnost Amos Hochstein u četvrtak.

“Ne mogu to poreći”, rekao je Hochstein na saslušanju u senatskom pododboru za Europu i regionalnu sigurnosnu suradnju kada su ga pitali zarađuje li Moskva više novaca od prodaje svoje nafte i plina sada nego nekoliko mjeseci prije izbijanja rata.

SAD i Europska unija su se složili da zabrane uvoz ruskih fosilnih goriva i uveli su sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu. Premda su ti potezi smanjili globalnu trgovinu ruskim energentima, također su pridonijeli porastu globalnih cijena nafte i plina. Cijena barela nafte u četvrtak je iznosila 123 dolara, najviše u posljednja tri mjeseca. Hochstein je rekao da je povećanje potražnje za naftom u svijetu nakon pandemije covida-19 “puno veća, snažnija nego što je itko predvidio”.

Rusija je istodobno mogla prodati više sirovina drugim kupcima, uključujući velike potrošače energije poput Kine i Indije uz velike popuste u odnosu na druge opskrbljivače. Hochstein je kazao da, iako je cijena ruskih sirovina za Kinu i Indiju manja u usporedbi sa sirovinama iz drugih zemalja, globalni porast tržišnih cijena znači da su ruski prihodi sada vrlo vjerojatno veći. Indija je kupila dvostruko više ruske nafte u svibnju nego u travnju, u rekordnom iznosu od 840 000 barela dnevno, što će vjerojatno ponovno porasti u lipnju, prema konzultantskoj tvrtki Kpler.

Komentari

komentar





You may also like