Američki dužnosnik: SAD će razmjestiti trupe iz Europe ako Rusija napadne Ukrajinu

Ako Rusija napadne Ukrajinu, vlada američkog predsjednika Joea Bidena brzo će pojačati istočno krilo NATO saveza pregrupiranjem američkih vojnika koji su već u Europi umjesto slanja novih iz drugih dijelova svijeta, rekao je sinoć američki obrambeni dužnosnik pod uvjetom anonimnosti za Reuters.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan ranije u utorak kazao je kako bi SAD u slučaju invazije u Ukrajinu pojačao prisustvo NATO snaga na mjestima poput Baltika. Dodao je kako bi SAD, koji već vojno pomaže Ukrajini opremom, mogao Kijevu poslati dodatnu obrambenu pomoć.

Također, jučer su o ovoj temi dva sata preko videopoziva razgovarali ruski i američki predsjednik.

SAD u Europi ima oko 60 tisuća vojnika. Američka vojska je na europsko tlo stigla u 1942., a od tada kontinuirano traži razlog za ostanak. Nakon Drugog svjetskog rata, razlog je bio Hladni rat, pa sukobi u bivšoj Jugoslaviji, pa tzv. Rat protiv terorizma.

Najviše američkog vojnog osoblja nalazi se u Njemačkoj (oko 35 000), a uprava i ravnateljstva se premještaju u Belgiju. U Italiji je oko 12 000 američkih vojnika, u UK oko 9000, dok je u Poljskoj stacionirano oko 4500 američkih vojnika. Osim toga, SAD čuva rakete, nuklearne i protuzračne sustave diljem Europe. Moskva je već kritizirala najave dopremanja i stalnog postavljanja američkog sustava Patriot u Poljsku i Litvu (o tome se priča već najmanje pet godina). Poljska je već kupila sustave Patriot ugovorom vrijednim skoro 5 milijardi dolara u 2018., a postavljanje se očekuje iduće godine. Također, SAD je postavio sustav Aegis u Rumunjskoj 2016.

Komentari

komentar





You may also like