Američki F-16 na Plesu kao potpora obrani NATO-a u jugoistočnoj Europi

Dva borbena zrakoplova F-16 će biti raspoređena u hrvatskoj zračnoj bazi Pleso pored Zagreba (baza 91. krilo) od 16. ožujka kako bi zajedno s hrvatskim saveznicima izveli borbenu vježbu, dajući potporu kolektivnoj obrani NATO-a u jugoistočnoj Europi, priopćile su u četvrtak američke snage smještene u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, prenosi HINA.

U ponedjeljak je premijer Andrej Plenković najavio dolazak u Hrvatsku dva američka borbena zrakoplova F-16, punog naziva General Dynamics F-16 Fighting Falcon, koji će “boraviti nekoliko dana ovdje kako bi dali potporu sigurnosti Hrvatske”, dodavši da sigurno neće ostati “parkirani”. Prema priopćenju koje prenosi američko veleposlanstvo u Zagrebu, zapovjedništvo Američkog ratnog zrakoplovstva u Europi i zračnih snaga za Afriku (USAFE-AFAFRICA) koristi brze i okretne snage te strateške sposobnosti kako bi zajedno sa saveznicima i partnerima odgovorili na prijetnje ili agresiju.

“Naši trajni savezi i partnerstva diljem europskih i afričkih poprišta omogućuju našim sposobnim pilotima da izvrše našu misiju kao dinamična koalicijska sila”, priopćio je zapovjednik USAFE-AFAFRICA, general Jeff Harrigian. Poručio je da “usmjeravanje naših strateških sposobnosti iz bilo kojih isturenih lokacija stvara otpornu i žilavu silu, spremnu da se brzo i bilo gdje suprotstavi agresiji”. Izvršavajući takve operacije u Hrvatskoj, američko ratno zrakoplovstvo gradi partnerske sposobnosti diljem jugoistočne Europe i Sredozemnog mora, dodaje se u priopćenju.

Riječ je o višenamjenskom američkom lovcu koji je i njihov najprodavaniji avion. Naime, proizvedeno ih je više od 4600 komada. S obzirom da se počeo proizvoditi 1976, svakako nije riječ o najsuvremenijem američkom avionu, ali se pokazao kao efikasan i pouzdan.

Komentari

komentar

You may also like