Američki general: borba s ISIL-om nije gotova; Putin ne vjeruje SAD-u

Zapovjednik  američkog Zapovjedništva za specijalne operacije general Raymond Thomas izjavio je u četvrtak, 14. veljače, kako je još preuranjeno govoriti o konačnom uništenju terorističke organizacije „Isamska država“ u Siriji.

„Ja bih se suzdržao od korištenja riječi „pobjeda“ i „potpuno uništenje“. U sadašnjoj fazi cilj se sastoji u smanjenju ugroze (terorizma) u toj zoni (istočne Sirije) i mogućnosti sprječavanja vanjske prijetnje u budućnosti“, kazao je američki general.

Podsjećamo: u SAD-u još uvijek traju prilično bučne rasprave o zapovjedi predsjednika Donalda Trumpa za povlačenje američke vojske iz Sirije. U toj je zemlji krajem 2018.g. bilo oko 2200 američkih vojnika, a glasnogovornik Pentagona je 19. prosinca izjavio kako je njihovo povlačenje počelo. Neovisno o tome, u medijima se često spekuliralo o tome, kada će se Trumpova zapovjed u praksi i provesti, da bi prije desetak dana (medij WSJ), kao konačni datum povlačenja svih američkih vojnika bio naveden kraj travnja i početak svibnja ove godine. Također se postojano izmjenjuju različite izjave o stanju na terenu vezano uz ISIL-ove snage, pa se tako službeno navodi da je ta teroristička organizacija gotovo u potpunosti uništena (Trump, u govoru 6. veljače u Washingtonu, na ministarskom sastanku koalicije za borbu protiv „IS“, predvođene SAD-om), pa do izjava pojedinih vojnih dužnosnika, gore navedenoga tipa, koje upozoravaju kako s ISIL-om još uvijek ima posla. Jasno je kako se tu radi i o unutarameričkim proturječjima i nesuglasicama glede spomenute Trumpove zapovjedi, čak i unutar vojnih krugova. Međutim, za Pentagon je ipak primarno osiguranje sigurnosti kurdskih oružanih postrojbi na sjevero-istoku Sirije (kojima SAD pomaže, kao svojim jedinim saveznicima na sirijskom terenu) tj. sprječavanje njihovog uništenja mogućom turskom ograničenom vojnom intervencijom kojom turski državni i vojni vrh neprestano prijeti (Ankara kurdske oružane formacije smatra teroritičkim organizacijama, povezanim sa zabranjenom „Kurdskom radničkom strankom“), zahtjevajući od SAD-a ispunjenje obećanja o njihovom razoružanju. Upravo iz tog razloga Rusija je od samog početka bila oprezna u svezi  Trumpove zapovjedi o povlačenju Amerikanaca, na što je jučer, na summitu s turskim i iranskim predsjednicima, održanom u Sočiju, iznova upozorio i ruski predsjednik Vladimir Putin. Konkretno, kazao je kako te tri zemlje u svom pristupu sirijskom sukobu još uvijek polaze od toga da se na istoku Sirije i dalje nalaze američke snage koje tamo još uvijek aktivno vojno djeluju i da su im dobro znana unutarnjoamerička raznoglasja po tom pitanju. Putin je, jučer, također izjavio, kako je stav trojice državnika da se nakon američkog povlačenja istok Sirije treba staviti pod nadzor službene sirijske vojske i da se mora očuvati sirijska teritorijalna cjelovitost i suverenitet na njezinom čitavom prostoru.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like