Američki general: „maligan“ utjecaj Rusije na Balkanu i lažne nade za Srbiju

Zapovjednik NATO snaga u Europi, američki general Curtis Scaparrotti, izjavio je kako je sigurnosno stanje na Balkanu „vrlo krhko“, zahvaljujući „malignom“ utjecaju Rusije.

„Rusija u regiji pothranje one ideje koje nemaju perspektivu, kočivši Balkan na putu prema euroatlantskim integracijama“, izjavio je američki general u govoru na Odboru za obranu američkog Senata (info: „Radio Slobodna Europa“ na albanskom jeziku).

Istodobno, naglasio je Scaparrotti, od Beograda i Prištine očekuje se nastavak pregovora o normalizaciji odnosa i postizanju dugoročnog riješenja kosovskog sukoba, prihvatljivog za obje strane. Zapovjednik NATO snaga u Europi također je kazao kako se Rusija protivi nezavisnosti Kosova i da je cilj njezine političke, vojne i gospodarske pomoći Srbiji očuvanje utjecaja na Beograd.

Iskreno, s geopolitičke i geoekonomske točke gledišta, ruska želja za očuvanje svog utjecaja bilo gdje u svijetu ne razlikuje se od istih takvih želja od strane Amerikanaca ili bilo koje druge velike zemlje. U tu svrhu, uostalom, politka kao takva i postoji i to je jedna od njzinih ključnih zadaća.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like