Američki general Milley, o velikim sigurnosnim izazovima za SAD

Nastavlja se nikad viđena globalna geopolitička „utakmica“, u kojoj su ovoga puta „u igri“, za razliku od hladnog rata iz prošlog stoljeća, tri glavna i vojno podjednako snažna protivnika, uz SAD – još Rusija i Kina. A kada je to tako, Geopolitika News uvijek s velikom pozornošću prati sve što se događa ili što na tu temu govore visokopozicionirani politički i vojni dužnosnici triju ključnih svjetskih država.

Ovoga smo puta u središte pozornosti stavili intervju zapovjednika Združenog stožera američke vojske generala Marka A. Milleya za medij The Wall Street Journal od 12. prosinca, u kojemu je govorio o trenutačnim izazovima s kojima se suočava američka vojska. Evo što je kazao „prvi“ američki vojnik, koji je, prije spomenutog intervjua, prošlog tjedna izjavio kako Pentagon daje Kini prednost na popisu rastućih prijetnji američkim strateškim interesima:

General Milley je izjavio kako Pentagon često provodi analize procjene rizika s točke gledišta, prema kojoj neprijatelj stvara probleme nacionalne sigurnosti kopnenim, pomorskim i zračnim snagama.

Američka Nacionalna strategija obrane napisana je prije nekoliko godina. Ovo je dobar dokument, kaže general. Navodi izazove Sjedinjenim Državama i imenuje Kinu, Rusiju, Sjevernu Koreju, Iran i teroriste kao glavne prijetnje SAD-u. Postoje i drugi izazovi koji bi u budućnosti mogli biti uključeni u ovaj popis.

Kina stvara vrlo jaku i učinkovitu vojsku. Oni imaju plan. Žele da se sredinom 2030-ih izjednače u vojnoj snazi ​​sa Sjedinjenim Državama, a da za sredinu stoljeća imaju takav vojni potencijal kojim bi mogli pobijediti Sjedinjene Države u slučaju oružanog sukoba. Ovo je najvažniji izazov, ali ne i jedini. Kinu general Milley ne bi svrstavao u neprijatelje pa kaže da je općenito protiv uporabe takvog izraza u odnosu na zemlju s kojom SAD ne vode vojni sukob. Ali ovo je definitivno ozbiljan izazov američkoj sigurnosti, kako danas tako i u godinama koje dolaze.

Na konstataciju novinara WSJ, kako je direktor Nacionalne obavještajne službe John Ratcliffe nedavno napisao da “Kina danas predstavlja najveću prijetnju Americi od Drugog svjetskog rata i najveću prijetnju demokraciji i slobodi.”, Milley je odgovorio kako Kina želi postati punopravni sudionik u procesu izrade pravila i želi ih izraditi sama, očito u korist vlastitih nacionalnih interesa. Ovo je izazov.





Ne želimo da se veliko suparništvo moći pretvori u velike ratove moći. Bit će to globalna katastrofa. Želimo da ovo ostane veliko suparništvo moći. Kina neće postati najbolji prijatelj, ali to ne znači da bi trebala biti neprijatelj. „Stoga u budućnosti SAD moraju imati dovoljno vojne i gospodarske snage, dovoljno saveznika kako bi mogle postići željene rezultate u odnosu na Kinu, bez prelaska Rubikona i bez započinjanja oružanog sukoba“, kazao je, i dodao, kako će to zahtijevati sofisticiranu diplomaciju na visokoj razini.

Na upit novinara, misli li da je Kina blizu postizanja vojnog pariteta sa Sjedinjenim Državama, odgovorio je kako je ona stvorila vrlo jaku ekonomiju i da ulaže puno novca u razvoj svojih vojnih snaga.

Svoje oružane snage razvijaju u svim smjerovima, u svemiru, cyber prostoru, u zraku, na moru i na kopnu. Oni stvaraju oceansku flotu. Stvorili su podmorničku flotu. Grade nosače zrakoplova. Imaju lovačke zrakoplove četvrte i pete generacije.





Stvorili su vrlo moderan sustav proturaketne obrane, imaju sredstva za zabranu pristupa i manevriranje. Stvorili su značajnu svemirsku grupaciju, imaju vrlo dobra sredstva za cyber ratovanje. Ukratko, Kina je danas izgradila moćnu vojnu silu. Ako se situacija bude razvijala na isti način, Kina će u budućnosti moći dostići istu razinu kao i Sjedinjene Države, kazao je američki general.

Postoje određena područja u kojima Kina vrlo brzo napreduje. Umjetna inteligencija, hiperzvučna oružja, mnogo onoga što rade u svemiru i cyber prostoru. Rade vrlo brzo. Oni unose promjene u svoju doktrinu. Poboljšavaju borbenu obuku i obrazovanje. Mnogo je poboljšanja na ovom području. Vidimo kako Kina radi na svojim sposobnostima i izvodi vježbe u Južnokineskom moru, u Istočnokineskom moru, kako postaje svjetska sila. U to nema sumnje. Milley je kazao kako bi, što se tiče pariteta i superiornosti, o tome razgovarao „u drugoj, tajnijoj raspravi“

Na upit, koji je strateški plan Vladimira Putina i predstavlja li on sada prijetnju SAD-u i Europi, Milley je odgovorio pozitivno, uz opasku da je taj izazov po prirodi i opsegu drugačiji od kineskog.

„U općenitom strateškom smislu, Rusija je država u padu. Naravno, ima moćne strateške snage i nuklearno oružje. Ruska vojska je vrlo dobra. U to nema sumnje. Oni su također sjajni oportunisti. Oni traže načine da iskoriste svoje sposobnosti na takav način da povrate svoj status autoritativne velike sile. Da, to je izazov. Ovo je prijetnja. Nitko ne smije podcjenjivati ​​Rusiju. Ima vrlo moćne kibernetičke mogućnosti. Dobri su u svemiru, imaju dobre i čvrste zračne snage, mornaricu i kopnene snage.

Njihovo je gospodarstvo u teškoj situaciji iz mnogih razloga, ali na makro razini sposobni su stvarati i izvoziti proizvode energetskog sektora poput nafte i plina, kao i oružje i tako dalje. Imaju vrlo učinkovitu vojsku, profesionalnu vojsku. Dovoljno malu u usporedbi s onim što je imao Sovjetski Savez, ali vrlo, vrlo učinkovitu. Rusija je zapravo velika sila. To je nesumnjivo kad se sagleda njen potencijal. Ali 90-ih se puno toga dogodilo. Zid je srušen – a sam Putin govori o padu zida kao o jednoj od najvećih katastrofa prošlog stoljeća“, navodi general Milley.

Dodao je kako se pitanje uglavnom odnosi na rusko dostojanstvo. Pitanje je i o ruskim interesima. Rusi se kao nacija boje mnogih stvari, jer nemaju prirodnih granica. Stoga oni razvijaju sustave za rješavanje ove jedinstvene značajke i osiguranje svoje nacionalne sigurnosti.

 

Komentari

komentar

You may also like