Američki general: Napravili smo 9 testova hipersoničnih raketa, a Kina njih stotine

Rastuća vojna snaga Kine je “zapanjujuća”, a njezin napredak u području hipersoničnih projektila izaziva ozbiljnu zabrinutosti, rekao je u četvrtak visoki američki general. “U posljednjih pet godina, možda i dulje, Sjedinjene Države su napravile devet hipersoničnih testova. U isto vrijeme, Kinezi su učinili stotine”, rekao je potpredsjednik Združenog stožera general John Hyten.

“Naših devet u odnosu na stotine znači da nismo na dobroj poziciji. To ne znači da se ne krećemo brzo u procesu razvoja hiperzvučnog naoružanja. Ono što vam govorim jest da je naš pristup razvoju bitno drugačiji”, dodao je u intervjuu za Washington Examiner. “Tempo kojim se Kina kreće je zapanjujući. Tempo kojim se kreću nadmašit će i Rusiju i Sjedinjene Države ako ne učinimo nešto da to promijenimo”, rekao je američki general.

Osim toga, rekao je general Hyten, vojni rast SAD-a je otežan zbog birokracije. ” Na svu sreću, nisu u utrci samo SAD, već SAD ima i saveznike i to je stvar koja mijenja igru”, rekao je. “Ako se radi samo o Sjedinjenim Državama, to će bi bilo problematično za pet godina. Ali ako su u pitanju Sjedinjene Države i naši saveznici, mislim da možemo biti sigurni još neko vrijeme.

Hyten bi se trebao povući s pozicije sljedećeg mjeseca, ali Bijela kuća još nije imenovala njegovog nasljednika. Hyten je upozorio da osoba koja ga zamjenjuje treba “ponovno ubaciti pitanje brzine razvoja naoružanja u fokus Pentagona”.

Intervjuu s generalom je uslijedio nekoliko dana nakon što je Kina testirala svoju novu svemirsku letjelicu s hipersoničnim projektilom koji može kružiti oko svijeta prije nego što pogodi svoju metu i to je solidan pokušaj da izbjegnu američku proturaketnu obranu, tvrde stručnjaci.

Kina je zanijekala da je testirala hipersonični projektil i nazvala ga civilnom svemirskom letjelicom, ali najviši američki vojni časnik general Mark Milley u srijedu je dao prvu službenu američku potvrdu o testiranju kineskog hipersoničnog oružja. Milley je rekao: “Ono što smo vidjeli bio je vrlo značajan događaj testa hipersoničnog sustava oružja. I to je vrlo zabrinjavajuće.”





General Hyten također je u svom intervjuu spomenuo Rusiju i nazvao je najneposrednijom prijetnjom SAD-u, navodeći kao problem njezinih najmanje 1500 nuklearnih bombi.

Washington je u utrci s Kinom i Rusijom i oko mnogih vojnih tehnologija je ispred, ali zaostaje u pogledu hipersoničnih projektila, a vojni dužnosnici Pentagona sve otvorenije to ocjenjuju kao veliki nedostatak američke vojske.

Komentari

komentar





You may also like