Američki general o destruktivnoj ulozi Irana i utjecaju Rusije i Kine na Bliskom istoku

Izraelski medij The Jeruzalem Post osvrnuo se u svom današnjem tekstu na izjavu zapovjednika Središnjeg zapovjedništva SAD-a (CENTCOM), čija je zona odgovornosti područje šireg Bliskog istoka (naslovna foto), generala Kennetha Mackenzie od ponedjeljka, kada je upozorio na, kako kaže, destabilizirajuće aktivnosti Irana i ulogu Rusije i Kine na Bliskom istoku.

Na skupu kojeg je organizirao Pentagon, razgovaralo se o nedavnom posjetu spomenutog generala Iraku, kao i o trenutačnim procjenama američkih generala oko stanja vezanog uz Siriju, Libanon, Iran i Afganistan

“Jedan od prioriteta (CENTCOM-a) je suzbijanje destabilizirajućih aktivnosti Irana, koji ostaje najveća prijetnja stabilnosti na Bliskom istoku”, izjavio je Mackenzie i dodao kako vjeruje da je američki položaj u regiji imao „odvraćajući učinak na Iran i postalo mu je teže negirati činjenicu zlonamjernih aktivnosti s njegove strane.” U svrhu sprječavanja Irana SAD imaju raspoređene svoje brodove, zrakoplove i protuzračnu obranu, kazao je general.

Raspravljajući o ulozi Rusije i Kine, istaknuo je da one teže većem utjecaju u bliskoistočnoj regiji i jačanju veza s tamošnjim raznim zemljama.  Rusija također prodaje svoje raketne sustave S-400 Turskoj, a posljednjih godina „dobrodošlicu“ su joj pružili i drugi američki regionalni saveznici, od Egipta do Saudijske Arabije. Rusija je također osigurala vojnu nazočnost u Libiji i drugim afričkim zemljama, izjavio je američki general, napominjući da Rusija i Kina “osjećaju pad američkog sudjelovanja” u regiji.

“Kina se 2020. udružila s gotovo svim zemljama u regiji koristeći zamke duga, Inicijativu pojas i put i medicinsku diplomaciju sa svojim cjepivom (protiv koronavirusa), koje je upitne učinkovitosti, pokušavajući proširiti svoj utjecaj”, kazao je general.

“Rusija je jednako destruktivna u regiji, a njezino je sudjelovanje uglavnom oportunističko i pregovaračko. Rusija traži načine da se pozicionira kao alternativa Zapadu, nudeći posredovanje u regionalnim sukobima, prodaju oružja, nudeći vojnu ekspertizu i sudjelujući u regionalnim i multilateralnim organizacijama radi unapređenja svojih interesa”, izjavio je Mackenzie.





Prema njegovim riječima, dugoročno bi Sjedinjene Države željele prenijeti odgovornost na lokalne sigurnosne organizacije koje se mogu nositi s takvom misijom “bez značajnih ulaganja i međunarodne potpore“.

“Ovo je još u budućnosti, ali u konačnici ovo je smjer u kojem bismo željeli ići”, zaključio je general.

 





 

 

Komentari

komentar

You may also like