Američki general poziva NATO na formiranje i obuku brigada za rat u Ukrajini

Zemlje NATO saveza trebale bi formirati pet brigada Ukrajinaca za borbu protiv Rusije na ukrajinskom teritoriju, izjavio je bivši šef Zapovjedništva za specijalne operacije SAD-a u Europi, umirovljeni general bojnik Mike Repass, u intervjuu za američki CNN, a prenosi Eadaily.

Naglasio je kako Sjevernoatlantski savez dolazi do zaključka kako samo opskrba Kijeva oružjem i streljivom neće biti dovoljna za sprječavanje ruske vojne operacije u toj zemlji.

“Nužno je da SAD, Francuska, Poljska, Britanija i Njemačka stvore ukrajinsku vojnu postrojbu, ekvivalentnu brigadi. Ove zemlje imaju dovoljno vojnog potencijala, tako da će moći formirati ukrajinske vojne snage, opremiti ih i obučiti na svom teritoriju”, kazao je umirovljeni general američki Repass.

Prema njegovim riječima, ovako stvorene ukrajinske vojne postrojbe moći će se “boriti na zapadni način”, jer će imati tenkove kompatibilne s NATO-om, potporu zračne vatre i sustava protuzračne obrane.

Repass je sugerirao da će za obuku pet brigada ukrajinske vojske biti potrebno šest do osam mjeseci. Prema njegovim procjenama, Kijev mora osigurati do 40.000 Ukrajinaca za njihov ustroj.

Komentari

komentar





You may also like