Američki general: proturaketna obrana SAD-a fokusirana je na Sjevernu Koreju

Potpredsjednik glavnog stožera američke vojske general John Hyten kazao je kako su američki kapaciteti za proturaketnu obranu “jasno” fokusirani na Sjevernu Koreju, prenosi južnokorejska novinska agencija Yonhap.

“Naši nacionalni kapaciteti za raketnu obranu trenutno su jasno usmjereni na Sjevernu Koreju, a ne na Kinu, Rusiju i Iran”, kazao je general na webinaru think thanka Center for Strategic & International Studies.

“Počinjemo čvrsto gledati na Iran pošto Iran nastavlja graditi rakete na značajan način, a mi moramo moći na to odgovoriti”, dodao je.

Međutim, naglasio je kako je trenutno najveća prijetnja Sjeverna Koreja.

“Bez da ulazim u klasificirane detalje samo ću reći: ‘Pogledajte video sjevernokorejskog mimohoda i vidjet ćete različite projektile”, kazao je.

“Dakle, sjeverna Sjeverna Koreja napreduje u svojim kapacitetima, što znači da na obrambenoj strani mi također moramo napredovati”, dodao je američki general.





Hyten je istaknuo da je Sjeverna Koreja posebno opasna jer postoji mogućnost da će iskoristiti svoje oružje, zbog čega je nužno da SAD može blokirati potencijalni napad.

 

Komentari

komentar





You may also like