Američki general: Raketni napadi između Izraela i Irana dovode naše trupe u opasnost

Razmjena raketnih napada između Irana i Izraela u Iraku i Siriji dovodi američke snage u opasnost, izjavio je jučer vrhovni američki zapovjednik za Bliski istok. Ovo je rekao samo nekoliko dana nakon što je iranska raketna baraža pogodila kompleks američkog konzulata u sjevernom Iraku. General Frank McKenzie rekao je novinarima u Pentagonu da je Iran tijekom proteklih šest mjeseci nekoliko puta napao američke snage i objekte, ali je “vrlo dobra reakcija zapovjednika na terenu” spriječila sve američke žrtve, prenosi Gulf Today.

“Da je došlo do američkih žrtava, mislim da bismo sada bili u sasvim drugoj poziciji”, rekao je McKenzie. McKenzie i drugi američki dužnosnici rekli su ovog tjedna da raketni napadi u nedjelju u blizini konzulata nisu bili usmjereni na SAD, a iranska Revolucionarna garda objavila je na svojoj internetskoj stranici da je napala izraelski špijunski centar u gradu Arbilu.

Američki i izraelski dužnosnici odbili su javno komentirati moguću metu tih iranskih napada. Iranski napad je uslijedio nekoliko dana nakon što je Iran rekao da će uzvratiti za izraelski napad u blizini Damaska ​​u Siriji, u kojem su ubijena dva pripadnika Revolucionarne garde. “Mislim da je očito da će Izrael poduzeti korake da se obrani kada se suoči s iranskim akcijama. Naravno, Iran je posvećen uništenju Izraela”, rekao je McKenzie u petak. “Zabrinut sam zbog ovih razmjena između Irana i Izrael, jer su naše snage mnogo puta bile u opasnosti, bilo u Iraku ili Siriji. Tako da me se to, zapravo, tiče”, tvrdi McKenzie koji odlazi u mirovinu nakon tri godine pozicije kao šef Središnjeg zapovjedništva SAD-a. Jučer je govorio je na njegovom posljednjem brifingu za novinare. Rekao je kako se priprema predati poziciju novom generalu vojske Eriku Kurillu. Poruka nasljedniku je da Iran i dalje predstavlja najveći izazov.

Komentari

komentar

You may also like