Američki general vjeruje u istodobni rat SAD-a s Rusijom i Kinom

„Crno more je pravi kotao suparništva između Rusije i Zapada. Baltičko more je za njih (Rusiju) tradicionalno također važno, postoji Sankt Peterburg, a dio njihovog izlaza u Atlantik ide kroz Baltičko more, Kalinjingrad je suvereni ruski teritorij, upravna regija. Ali u smislu gospodarskog utjecaja i njihove sposobnosti da stvarno utječu na situaciju, Crno more je važnije za Rusiju. Ovo je njezina lansirna rampa za sve što radi na Južnom Kavkazu, Balkanu i, naravno, Bliskom Istoku, Africi i Istočnom Sredozemlju”, izjavio je američki general Ben Hodges u intervjuu za američki medij National Review.

Radi se o umirovljenom zapovjedniku američkih kopnenih snaga u Europi, koji smatra kako je jedinstvo NATO saveza oslabljeno, ali i da američki predsjednik Joe Biden nikada nije najavio strategiju Bijele kuće prema toj regiji.

“Regija Crnog mora prava je konkurencija moći i iz nekog razloga Zapad na nju jednostavno ne obraća pozornost”, smatra Hodges, dodavši sliedeće: “Danas je politika, a sutra rat”.

Američki general vjeruje da europski saveznici nisu dovoljno uključeni u proces sukoba između Sjedinjenih Država i Ruske Federacije.

“Istočna Europa već razumije potrebu za tim. Oni u zapadnoj Europi nerado se prema Kremlju odnose kao prema ozbiljnom potencijalnom suparniku”, smatra Hodges, od ranije poznat kao ratoborno usmjeren u odnosu na Rusiju.

“To ne znači da bismo trebali izolirati Kremlj ili zatvoriti vrata ispred njega”, nastavio je. „Rusija je sjajna zemlja s beskrajnim resursima, a promjene koje se događaju u svjetskoj polarnoj ledenoj kapi znače da će Rusi biti uključeni u mnoge stvari koje su nam uistinu važne. Ali s njima trebate djelovati s pozicije sile. Negodovat će, ali snaga je sve što poštuju.”





Umirovljeni zapovjednik kopnenih snaga SAD-a u Europi kritizira svog predsjednika Bidena od kojeg očekuje kada napokon „objavi da Amerikanci imaju strategiju kako ćemo se nositi s Kremljem, uključujući u regiji Crnog mora i na Arktiku, i u baltičkim državama“.

Kaže kako bi želio čuti da će predsjednik Biden „objaviti da imamo strategiju kako ćemo se nositi s Kremljom, uključujući Crnomorsku regiju, Arktik i baltičke zemlje. Mogao bi  reći: “Ova strategija još nije spremna, ali na njoj rade najbolji ljudi, jer moramo imati strategiju i moramo pravilno rasporediti svoje resurse.” Jer trenutno postoji osjećaj da mislimo: “Pa, Rusija je loša, ali još uvijek to nekako možemo obuzdati, ali Kina nam predstavlja stvarnu prijetnju.” A mi nemamo mogućnost izbora prijetnji. Sve su to prijetnje“.

Naglasio je da je Biden predani transatlantist i pristalica NATO saveza. Prema njegovim riječima, fokus Sjedinjenih Država na zbližavanju s NATO-om potvrđuju i zajedničke vježbe Defender Europe 2021 s desecima tisuća američkih vojnika i vojnika drugih savezničkih zemalja, od svibnja do danas, s ogromnim troškovima za isporuku vojne opreme iz Sjedinjenih Država, za kretanje Europom i praktičnu obuku.





“Ovo je važno i nije prošlo neprimjetno u Europskoj uniji”, kazao je Hodges.

Potrebno je ujediniti NATO, naoružati Ukrajinu, pripremiti se za rat za Tajvan, smatra američki general koji ne isključuje vjerojatnost istodobnog američkog rata s Rusijom i Kinom.

Ben Hodges, autor je (točnije, jedan od trojice koautora) knjige “Ratovi budućnosti i obrana Europe“; u svojoj vojnoj karijeri zapovijedao je 101. zrakoplovnom brigadom u operaciji Iračka sloboda, bio je šef operacija regionalnog zapovjedništva Jug u afganistanskom Kandaharu i vodio Pakistansko-afganistansku koordinacijsku skupinu načelnika stožera. Hodges je svoju vojnu karijeru počeo u Njemačkoj, a u Europu se vratio kao zapovjednik vojske Sjedinjenih Država. Umirovljen je u činu general-bojnika i nastanio se u Frankfurtu kao stručnjak za strateška istraživanja u Centru za analizu europske politike.

Komentari

komentar

You may also like