Američki generali zabrinuti mogućim širenjem izraelsko-palestinskog sukoba

General Mark Milley, šef Združenog stožera (JCO) američkih oružanih snaga, izjavio je kako oružani sukob između izraelskih i palestinskih snaga “stvara nestabilnost izvan pojasa Gaze”. Prema američkom zapovjedniku, nastavak neprijateljstava nije u ničijem interesu, izvijestio je jučer Reuters.

Mark Milley je, na putu za Bruxelles na sastanak NATO saveza, pozvao obje strane na prekid napada, ponavljajući stav predsjednika Joea Bidena, koji je ranije kazao kako se zalaže za prekid vatre.

“Broj žrtava je značajan i mislim da ova razina nasilja destabilizira stanje izvan ograničenog teritorija Gaze”, rekao je Milley, odgovarajući na pitanje o mogućoj iranskoj potpori palestinskom pokretu Hamas, koji kontrolira Gazu.

Prema njegovim riječima, Izraelu nitko ne uskraćuje pravo na samoobranu, “ali, usprkos tome, razina nasilja takva je da nastavak neprijateljstava ne ispunjava ničije interese, civili umiru. djeca umiru”.

“Vjerujem kako, bez obzira na vojne ciljeve, oni moraju biti uravnoteženi s posljedicama. S mog gledišta, deeskalacija je trenutačno razuman način djelovanja za sve strane”, kazao je američki general.

 





 

Komentari

komentar





You may also like