Američki i britanski obavještajci pripremaju Ukrajinu da izdrži rusku invaziju

Britanske, američke i druge zapadne obavještajne agencije u tišini pripremaju ukrajinske vojne i sigurnosne stručnjake da izdrže mogući ruski napad, prema medijskim izvješćima.

New York Times izvijestio je u ponedjeljak da su jedinice za cyber ratovanje iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva poslane u Ukrajinu. Vjeruje se da njihova zadaća pomaganje ovoj bivšoj sovjetskoj republici u suočavanju s mogućim kibernetičkim napadima iz Moskve. Prema NYT, Ukrajina je bila podvrgnuta nizu kibernetičkih napada iz Rusije tijekom posljednjih nekoliko godina. Napadi su se sastojali od višestrukih kampanja sabotaže i špijunaže, koje su ciljale gotovo sve ukrajinske vladine agencije, kao i energetsku infrastrukturu zemlje. Ti su napadi, ipak, bili mnogo manjeg malog broja i intenziteta, nego što je slučaj posljednjih mjeseci, tvrde američki dužnosnici.

Američki dužnosnici pretpostavljaju da bi, u slučaju ruske invazije, ruski kibernetički napadi pokušati sabotirati ključne funkcije ukrajinskog gospodarstva i vlade, uključujući bankovne i zračne sustave. Širi cilj Moskve s takvim napadima, prema The Timesu, bio bi potkopavanje sposobnosti vlade predsjednika Volodimira Zelenskog da upravlja Ukrajinom.

U međuvremenu, britanski tabloid The Daily Mirror objavio je u ponedjeljak da su američke obavještajne agencije “tajno pristale naoružati i uvježbati ukrajinske trupe kako se boriti u gerilskom ratu protiv ruskih snaga ako napadnu”. List navodi da su se sastanci na kojima se raspravljalo o tim planovima održavali dužnosnici Središnje obavještajne agencije (CIA) i Obrambene obavještajne agencije (DIA). Cilj takvog napora, tvrdi se u izvješću britanskog medija, bio bi ponoviti nešto slično američkoj pomoći koju je CIA pružila afganistanskim borcima tijekom sovjetsko-afganistanskog rata 1980-ih.

Komentari

komentar





You may also like