Američki i izraelski državni službenici danas stižu u UAE. Tema – mirovni sporazum

Danas u UAE stižu glavni Trumpov savjetnik za Bliski istok Jared Kushner i savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brian, kao i savjetnik izraelskog premijera Netanjahua za nacionalnu sigurnost Meir ben Shabbat.

Razlog njihova dolaska je finalna dorada 13. kolovoza u Washingtonu dogovorenog mirovnog sporazuma o normalizaciji odnosa i međusobnom priznanju između Izraela i UAE, a kako bi se isti mogao pretočiti i u pismenu formu tj. postati pravnovažećim. Izraelska strana smatra kako bi se to moglo dogoditi već u rujnu.

Američko-izraelski politički trojac u Abu Dhabi stižu izraelskim zrakoplovom tvrtke El Al, na kojemu je na arapskom, izraelskom i engleskom jeziku napisana riječ „mir“, nad prozorom pilotske kabine (info: Reuters).

UAE su treća arapska zemlja koja će s Izraelom imati potpisani mirovni sporazum i međusobno priznanje. Osim te bogate arapske monarhije, to su već ranije učinili Egipat i Jordan. Navodno sada traju pripreme da isto učine i Bahrein, Oman i Maroko, kao i Sudan i Čad.

 

 





Komentari

komentar

You may also like