Američki i rumunjski diplomati razgovarali o mjerama protiv “ruske agresije”

Američki državni tajnik Antony Blinken i ministar vanjskih poslova Rumunjske Bogdan Aurescu razgovarali su u ponedjeljak u Washingtonu o suradnji na području Crnog mora, kao i oko sigurnosti od “ruske agresije”, navodi se u priopćenju američkog Državnoj tajništva objavljenog na njihovoj internetskoj stranici.

“Državni tajnik Antony J. Blinken sastao se danas u Washingtonu s rumunjskim ministrom vanjskih poslova Bogdanom Aurescuom. Tajnik Blinken i ministar vanjskih poslova Aurescu istaknuli su važnost američko-rumunjskog strateškog partnerstva u jačanju obrambenih i energetskih veza i rješavanju zajedničkih prijetnji i izazova… “, piše u priopćenju. “Tajnik je pohvalio Rumunjsku kao čvrstog saveznika u NATO-u i obje su se složile surađivati ​​na pitanjima sigurnosti Crnog mora i ruske agresije na Ukrajinu”, navodi se u priopćenju. “Tajnik i ministar vanjskih poslova također su potvrdili svoju želju za poboljšanjem energetske sigurnosti u Europi, što je naglašeno nedavnom obvezom Bukurešta da u Rumunjsku donese mali modularni reaktor izgrađen u SAD-u, prvi takve vrste”.

Aurescu je ukazao na 10. godišnjicu “Zajedničke deklaracije o strateškom partnerstvu za 21. stoljeće” između Rumunjske i Sjedinjenih Država, te Sporazuma između Sjedinjenih Američkih Država i Rumunjske o razmještanju obrambenog sustava Sjedinjenih Država od balističkih raketa u Rumunjska, prenosi rumunjski Agerpres.

Sjetimo se da su SAD 2016. završile s postavljanjem proturaketnog štita u Rumunjskoj vrijednog čak 800 mil. dolara (prema BBC-ju) utemeljenom na povezanom sustavu “Aegis”, kojeg čine radari i proturaketni sustav SM-3. Moskva nije bila zadovoljna ovakvim razvojem događaja.

Komentari

komentar





You may also like